dimecres, 11 de maig del 2016

El Museu del Cinema

El Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol es troba al carrer de la Sèquia, al costat de la plaça Santa Sussana del Mercadal, a Girona. L'edifici és de final del segle XIX i no deixa indiferent a ningú amb tots els cartells que hi trobem a la façana.

El Museu es va inaugurar l'any 1998, i va ser el primer de la seva especialitat a l'estat espanyol. És una institució permanent que està oberta al públic perquè gaudeixi de la gran col·lecció d'objectes que hi conserven i també les diferents exposicions que s'hi programen. El seu objectiu és esdevenir un centre de dinamització del món del cinema i dels espectacles visuals.
Tot el Museu es compon amb objectes de la Col·lecció Tomàs Mallol, un gran apassionat del cinema des de petit que ens ha deixat com a llegat una extensa col·lecció sobre els antecedents i orígens del cinema.


Tomàs Mallol va formar la seva col·lecció sobretot entre 1968 i 1998. Trenta anys en què va recórrer els principals mercats de Catalunya, Espanya i França.
Tots els objectes que estan presents a la col·lecció expliquen i mostren com es representaven les imatges abans del cinema i tot el procés que es va dur a terme fins a l'invent del cinematògraf, l'any 1895.

Hi trobem elements relacionats amb els teatres d'ombres xineses, peces relatives a la llanterna màgica, l'espectacle visual més popular anterior al cinema. També hi ha una gran quantitat d'aparells per captar imatges fixes de la realitat d'abans i després de l'invent de la fotografia, i aparells fabricats per a la indústria cinematogràfica entre tantes d'altres peces que s'exposen al museu. Per tant, la col·lecció no només té un gran valor històric, sinó també científic i de recerca que ens permet viatjar a través del temps i comprendre pas a pas la prehistòria i la història dels primers temps del cinema.
Amb tot, es conclou que per la gran quantitat i qualitat de les seves peces, aquesta col·lecció es podria comparar amb les dels millors museus i col·leccions privades de pre-cinema d'Europa.

Xènia Ruiz 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada