diumenge, 30 de març del 2014

Cultura emergent

Conferència de Lluís Freixas

Dilluns 17 de març, ens va visitar Lluís Freixas a l'assignatura de Gestió Cultural. Després d’una trajectòria professional dedicada a la poesia i al periodisme, actualment, és el gestor de la Casa de Cultura de Girona. Ens ha explicat la valuosa tasca que duu a terme en aquest edifici que, anteriorment, havia estat la seu inicial de la Facultat de Lletres i d’altres institucions.
La idea principal que ha volgut transmetre el nostre convidat ha estat la importància que tenen centres culturals com la Casa de Cultura de Girona, que en algunes ocasions s'ha menystingut.  Alhora, també ha remarcat la necessitat de tenir una visió global i local de la cultura gironina.

Els dos àmbits en els quals s’ha centrat durant la conferència i que ens ha explicat àmpliament són la música, ja que la Casa de Cultura comparteix seu amb el Conservatori de Música de Girona, i l'art. Gràcies a l'experiència de Freixas dins la gestió cultural, la Casa de Cultura de Girona s'ha regit per una programació setmanal, on cada divendres se celebra un concert en el qual hi participen talents emergents, música d'autor, i també música d'arrels tradicionals. Relacionat amb el món artístic, la Casa es dedica a la planificació de diverses exposicions d'artistes, les quals són de caràcter divulgatiu i són el resultat d'una selecció feta per un jurat després d'obtenir els projectes demanats. L'interès per aquest tipus d'artistes és fruit de la voluntat de voler donar una oportunitat a les minories que no tenen sortida comercial, i no tenen cabuda a altres espais de la ciutat.
Gràcies a les actuacions, al cap dels anys, han aconseguit tenir un públic molt fidel fet que ha contribuït en l'intent de presentar el que vol l'audiència però, malgrat tot, intenten introduir novetats per tal d'atraure i crear nous públics.

Lluís Freixas ha destacat que la gestió cultural ha de tenir una voluntat social, és per això, que la Casa de Cultura no treu rendiment econòmic de les activitats que duu a terme, mentre les institucions dedicades a la gestió empresarial treballen per a obtenir un benefici lucratiu. La cultura és la base de tots els avenços humans i, per tant, la divulgació i la relació de tots els àmbits d’aquesta haurien de ser valorats com a prioritat dins la societat.
La qüestió no és adquirir un coneixement ampli d'un àmbit cultural en concret sense tenir la capacitat de relacionar-lo amb l'entorn immediat, sinó que cal conèixer la cultura que ens envolta per tal de trobar l’excel·lència que durant molts anys s'ha buscat en aquest espai.



Irene Coll, Dounia El Kadaoui, Anna Molas i Bibiana Motos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada