dimecres, 5 de març del 2014

GLÒRIA GRANELL

ESCOLA MUNICIPAL D’HUMANITATS DE LA MERCÈ

“Sempre vius el que vas preparar, i el que prepararàs”

Glòria Granell, llicenciada en filologia catalana de la UdG i doctorada en l’Autònoma de Barcelona, és recentment la directora de l’Escola Municipal d’Humanitats del centre Cultural La Mercè de Girona. El Centre Cultural La Mercè  és un centre municipal polivalent que gestiona una programació d’activitats culturals i  acull iniciatives diverses. Està format per l’Escola d’Art i l’Escola d’Humanitats i també compten amb la cessió d’espais del centre. D’aquesta forma es dóna l’oportunitat de poder realitzar esdeveniments no programats pel mateix centre i alhora esdevé una altra font de finançament. En definitiva, el centre és un pont entre la creació intel·lectual de l’artista i el ciutadà, amb l’objectiu de fomentar la cultura utilitzant la subvenció pública.

Glòria Granell, però, és la gestora de l’Escola d’Humanitats, un programa cultural del Centre vinculat a les lletres i les humanitats en general. Com a gestora ens explica en què consisteix la seva feina: aportar coneixements a partir de propostes d’excel·lència intel·lectual, contribuir al coneixement i a l’estima que se’n deriva de la pròpia realitat local, oferir formació en l’escriptura i lectura, aportar plataformes d’expressió i divulgació als escriptors gironins i finalment intentar tenir complicitat amb altres centres culturals. Per poder assolir aquests objectius, cal abans plantejar-se què és la cultura, “una identitat col·lectiva, una transmissió de valors, una matèria complexa intangible”. Però sobretot, per a Glòria Granell, l’important és saber transmetre aquesta cultura partint dels interessos del públic i alhora aportar idees inesperades. Un cop tenim això, per poder dur-ho a terme cal desenvolupar els següents punts: la idea, la forma (que li dóna cada persona entesa en la matèria), el finançament i finalment la viabilitat del projecte.
Arriba el moment de comunicar l’activitat, ja sigui en paper, a través del butlletí de l’ajuntament o el fulletó propi del centre, i també a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació locals. Finalment, un cop s’ha realitzat el projecte, per a Glòria Granell és important fer una valoració del resultat de l’activitat per saber si és viable tant a nivell qualitatiu com quantitatiu, i d’aquesta manera seguir la mateixa estructura en els pròxims projectes.

Un dels últims que s’han portat a terme ha estat el cicle A Pas de Poetes o l’ Aula d’escriptura. El més recent, del qual ens n’ha fet cinc cèntims, tindrà lloc el proper mes d’Abril. El MOT, un festival de literatura que aquest any té com a temàtica principal la “fantasia”. Aquest s’ha creat en col·laboració amb l’ajuntament d’Olot i aposta per promoure la literatura a partir de la implicació dels diferents sectors locals, com per exemple la gastronomia o el cinema.

Com ens ha mostrat Glòria Granell, de la idea abstracta d’un projecte a la seva projecció hi ha tot un treball previ complex, uns passos que cal seguir . Finalment, serà acceptat o no segons la seva viabilitat i si té el vist i plau, es produirà l’esdeveniment. En aquest moment, és quan tindrà lloc l’última de les aprovacions, la més important, la del públic assistent. S’ha de tenir present que es tracta d’un servei públic i per aquest motiu l’opinió del ciutadà té un pes important. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada