dissabte, 26 de març del 2016

“Construir un futur, sense oblidar el passat” Estudi de dinamització cultural i turística a Anglès


Anglès és un poble petit que a poc a poc ha anat perdent color. La seva fàbrica, La Burés, és un símbol d’identitat. Durant molts anys ha servit per dinamitzar el poble i donar feina tant als autòctons com als nouvinguts, però poc després de la guerra civil va ser col∙lectivitzada i, l'any 2002 després de fer suspensió de pagaments va tancar. Amb els anys, molta gent va marxar i es va convertir en un poble envellit. La Meritxell Riera, estudiant de la tercera promoció de Comunicació Cultural va veure la possibilitat de reanimar el seu poble natal a partir d’un dels seus símbols, La Burés.


Meritxell arriba a l’aula Rafel LLusà de la Universitat de Girona amb ganes d’explicar­nos el seu projecte “Viu la Burés” que neix a partir del seu treball de final de grau, un treball molt personal que deixa veure l’estimació pel lloc d’origen. L’objectiu principal d’aquest projecte va ser millorar la situació d’Anglès, dinamitzant­lo cultural i turísticament. Per fer­ho, primer va estudiar la història del poble per després fer una actuació que impliqui a les diferents entitats de la zona i al poble com a col∙lectiu. A partir d’aquí, aconseguir un brot econòmic que comporta una regeneració de les polítiques turístiques d’Anglès. Per tant, “Construir el futur, sense oblidar el passat” ha servit per canviar també la visió de l’ajuntament qui va donar­li el seu suport amb la voluntat de treballar per la recuperació del patrimoni.

Es va inspirar, entre altres actuacions d’Igualada, en la jornada REC, i a partir d’aquests exemples va crear una jornada cultural ambientada en La Burés. Les activitats que ha organitzat són: diferents tallers de treballs manuals, una visita al museu del vapor, un homenatge al primer aplec del Floriel, un debat vermut entorn de la Burés, una exposició d’objectes recuperats “Pensant en la Burés”, un concert nocturn, un mur dels desitjos dels veïns, el llegat de la pintora mexicana Remedios Varo, una desfilada de gegants en la qual la protagonista és La Remei, una filadora... Ens explica la Meritxell que aquestes activitats són la seva guia principal però que poden canviar segons el pressupost final que tingui, ja que encara no és segur que la Diputació de Girona li concedeixi una subvenció tot i que la idea ha estat molt ben acollida per les administracions públiques. Malgrat això, el projecte es durà a terme gràcies a què l’ajuntament d’Anglès hi ha estat col∙laborant activament.

Finalment “Viu La Burés” serà el dia 18 de juny i tant el poble com la Meritxell ens conviden a assistir­hi i gaudir de l’ambient festiu.


Xènia Ruiz, Georgiana Ionita, Sílvia Esteba, Ester Porras, Sebas Bahí, Abigail Parris, Jihan Dahou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada