dimecres, 2 de març del 2016

La prohibició crea el desig de llegir

El silenci regna a la biblioteca, passejo la mirada per les estanteries buscant el llibre, però de moment no obtinc cap resultat. Fa menys d’una setmana em va semblar veure’l per aquest prestatge però veig que la memòria em falla. Això o algú s'ha avançat. Sense perdre l’esperança, segueixo buscant. On deu ser? Crec recordar que era de color vermell i què no era pas petit. Començo a buscar: El carrer de les camèlies de Mercè Rodoreda, Foc : diari amorós d’Anaïs Nin, Harry Potter de la J.K.Rowling… Res, segueixo sense trobar-lo.
Foto: Anca Pop. Sala Rafel Llussà.

Me n’adono que tots aquests llibres comparteixen una característica molt important, la seva història està marcada per la
censura. De cop, recordo la conferència que va tenir lloc a la sala Rafel Llussà el passat 17 de
febrer, on ens van parlar de la Fira del llibre prohibit.

Aquesta fira, sorgeix de la idea de la Banned Books Week que se celebra anualment als Estats Units. Des de fa tres anys es duu a terme a Llagostera amb l’objectiu de posar d’actualitat títols que com va afirmar Montse Vila «Han estat censurats, prohibits i són els grans de la literatura universal». La fira és un projecte cultural recent i innovador que enfoca de manera diferent el món de la literatura i que vol aconseguir promoure la lectura de llibres que han passat per les mans de la censura.

L’èxit de la primera edició d’aquesta fira va ser tan transcendent, que es va decidir dur a terme el mateix projecte al centre cultural del Born a Barcelona. El pressupost es va multiplicar però, tal com va explicar Montse Vila, això no va suposar un augment de beneficis. Vila va descriure que la major part del pressupost es va destinar a la publicitat, creació de spots que va comportar un augment de visites però com va afirmar Montse Vila «Barcelona és una ciutat de passada» i finalment hi va haver els mateixos ingressos que en la fira que se celebra a Llagostera. Aquest any es tornarà a celebrar de nou a la ciutat de Barcelona una fira dedicada a la cultura prohibida, basant-se en la idea original de l’associació Can Toni de les Eugues organitzada a Llagostera, però aquest cop sense la seva col∙laboració.

En principi aquesta fira estava només lligada a la literatura però ara s’han inclòs temes musicals i obres de teatre. Una de les novetats d’aquest any és la creació d’un concurs, on també col∙labora la Biblioteca de la UdG, que consisteix en un booktrailer d’uns 90 segons. El concurs està obert a tothom que sigui major de 16 anys. Es valorarà: el guió, qualitat artística i tècnica i el valor documental. Només es pot presentar un vídeo per concursant.

I de cop, apareix. Davant meu tal com recordava. Sense dubtar ni un moment, em dirigeixo a agafar-lo. Tapa vermella, olor de paper vell i pàgines arrugades. Explica una història que en algun moment potser va ser censurada.

Miguel Rodríguez, Anca Pop, Núria Fosas, Patricia Díaz, Neus Lara, Gabriela Pinto, Jana Soteras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada