dimecres, 30 de març del 2016

La unió fa la força


Un castell no s’aguanta sense una bona base, uns suports que donin solidesa a l’estructura i l’ajudin a mantenir-se en peu.
Marc Surià, antic estudiant de comunicació cultural, fa quatre anys que treballa com a gestor cultural a l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans i va venir a la classe de Gestió Cultural de la UdG per explicar-nos el seu treball i el procés participatiu amb què organitza la Festa Major.
A diferència de tots els altres convidats, en Marc va arribar acompanyat en tot moment per un Community Manager del seu projecte. La seva funció era donar difusió a la xerrada i fer-nos veure que les xarxes socials són imprescindibles avui en dia per a l’expansió dels projectes culturals. Hi havia certa dispersió entre el públic, però tothom va aixecar el cap quan en Marc va fer la primera pregunta: “Què és la gestió cultural?”. Encara que és una feina amb moltes funcions, Surià no ens va deixar del tot clar què implicava i només ens va dir que l’objectiu d’un gestor cultural és que la seva figura no sigui necessària, és a dir, ensenyar l’autogestió. Tot i que ens volem centrar en la festa major, cal enumerar els 5 punts que constitueixen la gestió de l’ajuntament de Palau-Solità i Plegamans:

     Programació estable (dansa i teatre)
     Gestió patrimonial dels castells i museus
     L’associacionisme en un centre cívic i altres serveis com la biblioteca
     Fomentar l’ús del català
    La Festa Major, aquest és el punt que més ens agrada i amb el qual ens sentim més identificats.

     Foto: Marc Surià a la classe de Gestió Cultural de la UdG

Quants cops que ens hem vist amb una cervesa a la mà a la Festa Major dels nostres pobles i mai hauríem imaginat la quantitat de feina que hi ha al darrera.
A Palau-Solità i Plegamans es marca la diferència, ja que tradicionalment totes les festes majors s’organitzen jeràrquicament, de dalt a baix, i aquí no. Aquí la Festa Major es crea i s’organitza a partir d’un procés participatiu en el qual la base és qui decideix.
Marc Surià fa una comparació molt bona entre l’organització de la Festa Major i un castell humà. El castell està format per tres valors essencials: la col·lectivitat, la innovació i l’esperit de superació, representats per la pinya, el tronc i el pom de dalt.
La pinya, és a dir la base de la Festa Major, és el punt fonamental, ja que acaba amb el model del xec en blanc i permet a les associacions que, de manera assembleària, puguin decidir com volen que sigui la seva Festa Major i quins recursos s’hi dediquen. Aquesta inversió s’ha reduït els darrers anys de manera molt considerable, fet que implica que la participació del poble tingui un pes important.
Continuem amb la columna vertebral, el tronc del castell, que és la innovació. A través d’aquest procés participatiu es decideixen les diferents activitats i noves maneres de fer la festa i s’intenta diferenciar la Festa Major per donar-li un valor afegit i que aculli el màxim nombre de visitants.
Per últim i no menys important, el pom de dalt del castell, l’esperit de superació, un sentiment que aplega el poble amb una mateixa intenció: crear una bona Festa Major i enriquir la vida cultural de la població on cadascú viu.

I què podem dir-ne? Entre nosaltres ha creat controvèrsia, però tots hem arribat a la mateixa conclusió: Ets un crack Marc! És molt difícil organitzar una festa major; i encara més donar-li un toc diferent. Fer que el poble pugui participar, que tothom tingui un dret i un deure, això sí que marca la diferència. Hem après molt amb aquesta xerrada, ens ha fet sentir units, com un participant més de Palau-Solità i Plegamans. Finalment hem decidit i us aconsellem anar a les festes d’aquest meravellós poblet i viure una gran festa major. Organització, ritme i ganes de treballar segur que no en falten!

Usuaris de Twitter
Perfil de Twitter de Marc Surià (@suriac): https://twitter.com/suriac
Perfil de Twitter de Gestió Cultural a la UdG (@gestiudg) : https://twitter.com/GestiUdG
Perfil de Twitter de la Festa Major de Palau-Solità i Plegamans (@fmpisp) : https://twitter.com/fmpsip Perfil de Twitter de l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans (@palauplegamans): https://twitter.com/palauplegamans
 

Hashtags: #aprenemgestió #fmpisp #valors #procésparticipatiu #gestiudg


Usuaris de Facebook
Perfil de Facebook de Marc Surià: https://www.facebook.com/marc.suria
Perfil de Facebook de Gestió Cultural a la UdG: https://www.facebook.com/gestioculturaludg

Pau Villafañe, Alba Orozco, Eduard Viñas, Cristina Clopés, Anna Altarill, Aisha El Badoui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada