dimecres, 18 de febrer del 2015

Iniciatives particulars obren camins col•lectius



Amb la Renaixença, es van començar a valorar les utilitats ideològiques de la geografia, com per exemple el coneixement de l’espai, la identificació amb el propi país i la formació nacional. A Catalunya va haver-hi un gran afany de recuperació dels valors d’identitat nacional i de revaloració històrica, cultural i paisatgística a través de la literatura. Les excursions hi van tenir un paper fonamental; per això es pot analitzar una part de la identitat catalana a partir del coneixement geogràfic dels paisatges. El Mapa Literari Català d’Espais Escrits busca internacionalitzar els autors catalans clàssics situant les seves obres i experiències arreu del món mitjançant una xarxa virtual, tal com va presentar Anna Aguiló, presidenta del projecte. “Espais Escrits és una associació privada conformada per entitats que reben suport públic”, va recordar.

El repte d’Espais Escrits, funciona - encara que pròpiament no ho sigui - com una organització sense ànim de lucre creada el 2005, era trobar la manera de donar a conèixer l’obra dels escriptors clàssics al públic. De fet, això era feina de la Institució de les Lletres Catalanes, però no es va ocupar de sistematitzar la gestió d’aquest patrimoni cultural, va recalcar Aguiló. Tan evident és, que, a tall d’anècdota, va explicar la situació dels turistes a Palafrugell, que no tenien cap mena d’indicacions ni activitats relacionades amb l’obra de Josep Pla (un dels autors clàssics catalans més representatius!).

El resultat de les inquietuds que provocava aquesta situació entre els associats d’Espais Escrits —entitats particulars amb un mateix objectiu— va ser la creació del Mapa Literari Català. El Mapa consisteix en una georeferenciació dels autors i les seves obres. Cal recordar, com molt bé va destacar la ponent, que l’entorn social i cultural és un condicionant important per l’autor a l’hora d’escriure l’obra, i per tant, la literatura és inseparable de la geografia que l’envolta o l’inspira. Anna Aguiló va insistir en el fet que “hi ha un raser de qualitat molt alt, ja que el mapa està creat per especialistes”. Tots els autors que apareixen en el Mapa Literari tenen una casa museu o un centre d’estudis que se’n fa càrrec.

Una altra forma de fomentar el coneixement dels autors clàssics és la proposta de fer clubs de lectura a les biblioteques, rutes literàries, exposicions o seminaris. Per tant, al mateix temps es promou el turisme cultural, fet important en la crítica etapa per la qual està passant la cultura en aquest moment. 

Tal com deia Salvador Espriu —un dels autors presents en el Mapa—, “els qui no som savis ignorem què ha estat i què és aquest nostre país, on comença i on s’acaba”. Espais Escrits sembla haver trobat la solució: ens ofereix la possibilitat de ser una mica més savis i de conèixer la literatura que ha escrit la història del nostre país.

Anna Fonalleras, Desirée Oñate, Carles Callís, Elena Duran, Teresa Palomeras, Maite López, Eduard Viñas, Aitiana Alonso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada