divendres, 18 d’abril de 2014

Exposició de "Popeye" al 32e Saló del Còmic de Barcelona
"Popeye el marí" és una icona de la cultura pop, famós gràcies a les sèries de dibuixos animats. Però aquest llegendari personatge va tenir el seu origen i desenvolupament en el còmic. El 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona vol retre un afectuós homenatge, amb una exposició on es podran veure tires de còmic de diferents èpoques, així com marxandatge d'època i actual.

El personatge va ser creat per Elzie Crisler Segar, apareixent en la tira Timble Theatre, produïda per King Features Syndicate, el 17 de gener de 1929. Inicialment va ser un personatge secundari de la tira que protagonitzaven els germans Castor i Olivia Oyl. Aquest mariner forçut, sempre disposat a repartir trompades, es va anar fent amb el protagonisme de la sèrie fins donar-li nom a la tira. Després de la mort de Segar en 1938 diversos autors la van continuar, encara que destaca l'aportació de Bud Sagendorf, que es va fer càrrec de la tira al llarg de 28 anys (1958-1986). Entre els personatges secundaris que han acompanyat Popeye al llarg dels seus 75 anys d'aventures destaquen, a més de la seva eterna núvia Olivia, el malhumorat Bluto (també conegut com Brutus), el golafre Pilón, el nadó Cocoliso o l'estrany animal Eugenio el geni (Eugene the Jeep).

El 1933 es van començar a realitzar els primers curts d'animació i a partir dels anys 50 es van produir dibuixos animats per a televisió. El 1980 el director Robert Altman va dirigir la comèdia musical Popeye, film protagonitzat per Robin Williams.

"Popeye" ha traspassat el món del còmic i l'animació per ser imatge de diverses campanyes publicitàries i també de marxandatge. Un dels elements més associats a Popeye són els espinacs, el consum li proporciona una força sobrehumana.

Ferran Ballesta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada