divendres, 27 de març del 2015

DIA DE LA DONA

Taller de Consciència Corporal   

Dins els actes del Dia Internacional de la Dona que es porten a terme durant el mes de març a Sant Feliu de Guíxols, l’ajuntament a través del SIAD (Servei d’Igualtat i Atenció a les Dones) i amb la col·laboració especial del Pla de Barris, ha celebrat un taller de Consciència Corporal adreçat a la gent gran del municipi.
Una vintena de participants s'han reunit a la Casa Albertí sota les directrius de l’entrenadora personal Cristina Roca. Val a dir que efectivament el tema era adient amb el Dia Internacional de la Dona perquè, malgrat que la inscripció era oberta a tota la gent gran de Sant Feliu, no hi ha assistit cap home.

Primer de tot m'agradaria introduir una pregunta que considero clau :
   Què és tenir consciència corporal?
Alguna vegada has anat a classe de gimnàstica, ioga, ball... i t’han demanat que siguis conscient d’una part determinada del teu cos? O bé que et moguis amb més consciència? Això a algunes persones els pot suposar un problema perquè no saben ben bé com fer-ho.
En línies generals, la consciència corporal té com un dels seus principals objectius mantenir el cos i la ment desperts gràcies als beneficis del moviment amb sentit. Cal que les persones ens adonem d'allò que fem; que siguem capaços de percebre el nostre moviment, i de sentir totes les parts del cos i com es relacionen entre si. Moltes vegades, estem planejant el futur o bé recordant el passat i això vol dir que no vivim el present. Professionals de la salut i terapeutes comenten que, sovint quan una persona es lesiona, explica que en aquell moment la seva ment estava ocupada pensant en temes aliens a la seva activitat física i que, per tant, no tenia plena consciència del seu cos.
Adquirir consciència corporal porta implícit entendre i ser conscient dels tres nivells que conflueixen en l'ésser humà: el cos, la ment i el cor. Cal treballar per desfer les tensions i els bloquejos. Amb la consciència observem el nostre cos, sabem com estem i com ens sentim ara i aquí. És amb aquesta presa de consciència dels nostres moviments com aconseguim l'equilibri cos/ment que permetrà assolir una bona harmonia personal.

En el taller s’han dut a terme diferents exercicis destinats a alliberar les diferents parts del cos.
Per exemple, alguns d'ells anaven dirigits a la relaxació ocular que resulta excel·lent per aguditzar la visió i reduir la fatiga visual. Molt aconsellables per a les persones que es passen moltes hores davant la pantalla de l’ordinador. També, s’han fet diversos exercicis per tal d’alliberar tensió i dolor en el coll, les espatlles, el tronc i les costelles.

Altres tenien per objectiu recuperar el moviment natural de la columna o reajustar la postura. Com es va explicar en el taller, el fet de passar tantes estones asseguts davant la televisió o l’ordinador, o utilitzar el cotxe i no caminar de manera regular, en definitiva els nostres hàbits sedentaris fan que tinguem tendència a flexionar la pelvis i  conseqüentment també la columna, sobrecarregant així l'esquena.
Amb uns senzills moviments sensorials vam aprendre com canviar pensament i postura. D'’aquesta manera, amb aquests moviments gens usuals es dóna informació al cervell per tal de trencar hàbits, rutines, costums... i contribueixen a la presa de decisions intel·ligents i conscients.
En finalitzar el taller, les dones que hi han participat han expressat la seva satisfacció. Totes comenten que han experimentat una millora i també que es senten més lleugeres i relaxades.  Per tal de completar el taller, l’entrenadora personal els ha subministrat una relació d’exercicis per practicar a casa,  i si els fan regularment, segur que aconseguiran un millor benestar.


Laia Vázquez Berloso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada