dilluns, 2 de març del 2015

"Una mirada al món"


“Hemos complicado tanto la vida, que ahora nuestros hijos deben pasar más de once años en la escuela sólo para comprender el mundo que hemos creado".

Los dioses deben estar locos - Jamie Uys
                       
                                                                                                            
Les imatges que us mostraré són la meva manera de despertar la sensibilitat i fomentar l’interès per aquestes altres cultures i entorns, tot recordant-nos que existeixen altres realitats i maneres d’entendre un mateix món, un mateix univers”. Així és com presenta Jordi Llorens, a la seva pàgina web, el cicle de conferències o “taller de viatge” com en diu ell, que oferirà els dimecres del mes de Març a la Casa de Cultura, amb el nom de “Una mirada al món”.
Jordi Llorens és docent de la facultat de Turisme de la Universitat de Girona, coautor del llibre “La vuelta al mundo en 80 lunas” i autor de les fotografies del llibre “Mercats del món”. El fil principal de la seva trajectòria han estat els seus viatges i, per extensió, les seves fotografies de més de cent països. També ha conviscut amb 40 tribus diferents, endinsant-se en la seva concepció del món. En aquestes xerrades el que explicarà serà l’experiència en aquests mons, que tot i pertànyer al mateix planeta que nosaltres, semblen tan aliens.
El taller està repartit en quatre sessions, una sessió per a cada viatge. El dia quatre de Març es farà la primera conferència, “Papua Nova Guinea, l’última terra desconeguda”, sobre el seu segon viatge a Papua Nova Guinea en el que va presenciar la Sing sing de Goroka, que és una cerimònia tribal que consisteix en l’exhibició de danses, cants i senyals identitaris.
A l’onze de Març seguirà amb “Colòmbia, contrast de colors”, en la que mostrarà el país allunyant-se de la concepció negativa que se'n té d’ell i remarcant-ne, així, el seu perfil més afable.
A “Madagascar, l’illa vermella de l’Índic”, que es farà el dia divuit, Llorens destacarà els centenars d’espècies endèmiques com, per exemple, el lèmur i els espectaculars paisatges però també es centrarà en la població afroasiàtica i la seva cultura, basada en el culte als ancestres.
L'última xerrada serà “Sumatra. Ètnia dels mentawai (Indonèsia)” i es farà el dia vint-i-cinc. En aquesta, com en les altres, se centrarà tant en el paisatge i la fauna com en reflectir la seva convivència amb la gent de la regió, en aquest cas, l’ètnia dels mentawai.
Per Llorens, un viatge “ens ensenya a relativitzar, expandeix la ment i ens fa més atents i receptius. Un viatge que no et transforma, no és un bon viatge”. En tots els viatges l’objectiu principal és oblidar-se del temps i del lloc, gaudir de l’experiència i retenir el que les imatges li ensenyen, no només en el sentit visual.
Un dels motors que l’empeny per mostrar diferents universos és recuperar la simplicitat de l’home com a ésser humà, que amb els convencionalismes de la societat actual, sembla ja oblidada. “El que m’ha impulsat a conèixer món són justament totes aquelles coses que ens semblen tan supèrflues que la nostra cultura ja les ha oblidades, però que són bàsiques per a l’home”, afirma, a la seva pàgina web. És per això que ofereix “Una mirada al món”, però ha de ser una mirada nova, sense prejudicis occidentals, per entendre vells mons.



Berta Tresserras Cirera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada