dimarts, 17 de maig del 2016

L'inici d'una història - Museu del cinema

L’inici d’una història

Aquesta és una història no gaire llunyana de casa nostra ni tampoc massa antiga en el temps. Un temps on la imatge començava a prendre un subtil moviment. En un poblet de pescadors, hi vivia un nen que de ben jovenet es va enamorar d’aquelles projeccions ambulants que arribaven a aquell poble costaner. No es tractaven pas d’unes obres brutes, lletges, dantesques i grolleres, ni tampoc de campanyes publicitàries de colors i flors i violes. Eren les primeres pel·lícules per en Tomàs. Netes, endreçades, de silencis gens hostils, però sobretot curioses, molt curioses per un jove de 8 anys, que fascinat per aquelles imatges en moviment, per la seva òptica i la il·luminació, de seguida el van engrescar en la construcció del seu propi projector. I és que així comença tota història, a partir d’una passió d’infantesa, aquell projector serà l’inici d’una gran trajectòria i allò que de ben petit era un joc, ben aviat es convertirà en un futur real.

El cineasta amateur Tomàs Mallol se’n va anar ara fa dos anys, però un gran llegat ens va regalar. Tot comença un 8 d’abril de 1998, quan en un carrer inofensiu entre Plaça Constitució i carrer Santa Clara de Girona, es va inaugurar un edifici amb  una façana d’un taronja no massa cridaner, però amb unes finestres de pel·lícula. A dins seu s’hi amaguen més de 12000 peces cinematogràfiques entre aparells, accessoris, gravats, fotografies, films, cartells, llibres, revistes, i un munt d’objectes més que no acabaríem mai, i tot col·leccionat pel cineasta de Sant Pere Pescador. De fet però, 4 anys abans de la inauguració, Tomàs Mallol ja va deixar la seva gran col·lecció en mans de l’Ajuntament de Girona, i des d’aquí es va avançar en la creació d’aquest museu. Però l’objectiu no era només mostrar als ciutadans gironins la col·lecció del gran cineasta, sinó també fomentar la difusió, l’ensenyament i la recerca en l’àmbit de la imatge i el cinema. D’aquesta manera el museu es va anar expandint a partir de la programació d’un ampli ventall d’activitats, exposicions i tallers cinematogràfics tots adreçats al servei educatiu.

Així doncs començava el museu del cinema. Un museu únic al nostre país que aconsegueix fer tornar a la vida els orígens i antecedents del setè art. Un patrimoni cultural de gran magnitud per a la ciutat que enamora.


ARNAU BOIX TORNS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada