dimarts, 10 de maig del 2016

Tradició i proximitat

L'arròs és la base de l'alimentació humana en molts països i un dels cereals amb major superfície conreada arreu del món. Si pensem en l'arròs a escala global, probablement el primer que ens vingui a la ment siguin països asiàtics, ja que no només tenen l'arròs com a element principal de la seva alimentació, sinó que també destaquen considerablement per les grans superfícies que dediquen a aquest conreu. Però no és necessari marxar a aquests països asiàtics per trobar arròs, en tenim molt més a la vora! A Catalunya la superfície de conreu de l'arròs es divideix sobretot en dues grans zones: El Delta de l'Ebre i l'Empordà, majoritàriament a la zona de Pals, on gràcies al seu particular clima es produeix un arròs de gran qualitat, ja que la seva maduració és més llarga i el gra, un cop cuit, és més resistent.

Màquines recol·lectant l'arròs a l'Estany de Pals
Foto: Carles Barcons
A Pals el conreu de l'arròs data del segle XV de manera que és, des de fa molts anys, una activitat molt arrelada, tant és així que aquesta feina s'ha transmès de pares a fills fins a arribar a ser, juntament amb el turisme de platja, una de les activitats econòmiques bàsiques d'aquest poble de la Costa Brava.

Actualment podem trobar tres empreses que es dediquen a l'arròs a Pals, aquestes tenen diferents mètodes a l'hora de conrear-lo i cada any intenten renovar-se, per exemple: gran part de l'arròs que s'està plantant aquesta temporada s'està plantant en sec (inundant els camps posteriorment), ja que s'està demostrant que aquest mètode és millor per al cultiu. Aquestes empreses cultiven diferents varietats d'arròs, que poden variar segons la temporada, però les més produïdes solen coincidir any rere any. Tot i que la majoria de l'arròs que es planta s'acaba comercialitzant sota la marca Arròs de Pals, part de la producció s'envia també a altres països.

La importància d'aquest cultiu i de la feina d'aquestes empreses és tan gran pel poble que des del propi ajuntament s'organitzen diferents activitats al voltant d'aquesta tradició, com per exemple la plantada i la sega de l'arròs i la promoció gastronòmica de Pals i la cuina de l'arròs.


Neus L.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada