dimarts, 17 de maig del 2016

La Tramuntana no ens frena. Primera crònica de les Fires de Santa Creu de Figueres, 2016.



A Figueres, capital de l’Alt Empordà, les fires de Santa Creu són un esdeveniment molt esperat durant tot l’any. Tant és així que, les previsions meteorològiques prèvies a la festa, que mostraven amb insistència un fort temporal de  vent, no han pogut evitar que la ciutat fos valenta i es vestís de gala per celebrar la seva gran festa major. Aquest any, la celebració tindrà una durada d’una setmana, començant el 29 d’Abril i acabant el diumenge 8 de Maig. 

 
Castells a la Plaça de Sant Pere. Font: Santi Coll



El primer divendres de festa major, entusiasmada per les ganes acumulades que arribés aquest dia, em desplaço cap a Figueres, impacient per gaudir de la ciutat de Dalí. Observo que l’Ajuntament de Figueres no ha sigut gens garrepa amb els preparatius per la festa, ja que ha guarnit els carrers i edificis emblemàtics amb decoracions típiques del pintor. Miro el programa de festa major: fa goig: exposicions, conferències, mostres d’art, mostres florals, teatre... A més de l’esperat i típic “Embarraka’t” i la gran multitud d’atraccions que descansen esperant l’hora de l’obertura.
M’endinso pels carrers comercials. S'hi respira un gran ambient festiu i estan plens de gom a gom. Els comerços, decorats, estan saturats de clients desitjosos d’adquirir algun obsequi de la ciutat. Hi ha un gran moviment de mainada. Tots gaudeixen de la festivitat que caracteritza la plaça de l’església durant aquests dies. De sobte, d’aquesta, es comença a sentir un potent so musical. Una comparsa de gent carregada amb tambors, panderetes i trompetes han aparegut del no res per començar a animar la població amb diferents cançons tocades amb percussió, com si fos el tret de sortida de la festa major. Avanço, em dirigeixo a les rambles. Sé que diumenge estaran plenes de paradetes d’artesania, ja que el programa en fa una menció especial. M’encanten. Desitjo que arribi el dia per poder gaudir-les. 

Fent una panoràmica de la zona observo que la brigada ja està preparant el terreny per tenir-ho tot enllestit per la llarga setmana que els hi espera. Preveuen molt moviment de població, tant catalana com estrangera. Jo en soc una, penso. Una de les persones a les quals li encanta gaudir de les festes de la capital alt empordanesa i que, tot i la previsió de forta Tramuntana, m’arrisco a anar-hi. Les fires de Santa Creu de Figueres són artesania, cultura, gresca i Tramuntana. Si us hi acosteu en sortireu fascinats!

Ester Porras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada