dimecres, 11 de maig del 2016

Tribut a una tradició

Hi ha altres activitats relacionades amb la part més tradicional del conreu de l'arròs i que s'inclouen també dins de l'anomenat cicle de l'arròs, són la plantada i la sega.


Des de fa força anys, el poble de Pals dedica un dia a cadascuna d'aquestes activitats. Es recorden unes feines que fa uns anys eren totalment quotidianes i que amb el temps s'han anat perdent per l'aparició de la mecanització.

Plantada tradicional.
Foto: Carles Barcons
Planta't a Pals es celebra al Mas Carles de Pals durant el mes de juny. Aquesta activitat, que ja porta gairebé vint edicions, té com a element principal una demostració de plantada tradicional feta pels pagesos més veterans del poble. Però després de tantes edicions, molta gent del poble que no són necessàriament pagesos ha après com funciona i hi participa any rere any. El públic assistent pot veure com era aquesta tècnica fa uns anys i també poden animar-se a posar els peus a l'aigua i plantar una mica d'arròs.

L'arròs plantat manualment al mes de juny, es sega a l'octubre de la mateixa manera. És el que es coneix com la Sega de l'arròs. Un cop més, es deixen de banda les màquines que s'han posat tan de moda al món de l'agricultura, per fer un salt en el temps i demostrar com es feia la sega de l'arròs antigament.

Aquestes activitats estan acompanyades de rutes relacionades amb l'arròs i, com no podien faltar, arrossades populars.

Neus L.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada