dijous, 7 d’abril del 2016

Com neix el festival Strenes?



Strenes, com bé diu el nom, és el festival on el públic és el primer a viure les estrenes musicals de la temporada. El festival dóna vida als projectes que tot just acaben de néixer a mà d’artistes catalans amb nous treballs discogràfics o bé per altra banda, amb l’inici o finalització de la seva gira musical. Són els mateixos creadors del Festival Acústica de Figueres qui posen en marxa aquest nou projecte a la ciutat de Girona l’any 2013, aportant una cinquantena d'actuacions en la seva primera edició. "Durant el primer semestre de l'any es publiquen la majoria de discos anuals, comencen moltes gires, col·laboracions que esdevenen gires.... i vam pensar que estaria bé que existís un festival que agrupés totes aquestes estrenes i que els donés la importància que es mereixen, una importància normalment no tenen les estrenes musicals, i que en canvi altres disciplines com ara el cinema saben vendre i valorar molt bé", explica el responsable del projecte, Xavi Pascual. Les propostes són presentades dins una convocatòria a mitjans de febrer, és a dir, un parell de mesos abans que l’esdeveniment tingui lloc. Els Catarres, Xarim Aresté, Lax’n’Busto, Maria del Mar Bonet, Beth, Marina Rossell Sidonie, Cesk Freixas i Albert Pla entre d’altres han format part d’aquest projecte. La participació en les últimes tres edicions arriba a superar el 20.000 espectadors. L’impacte econòmic per a la ciutat aconsegueix sumar 750.000 euros. Cada any el festival gironí ha anat guanyant força fins a convertir-se en un èxit gràcies a la pronunciada participació tant d’artistes com d’assistents. Alguna actuació, fins i tot, és única i exclusiva d’aquest festival. A banda dels concerts, de manera complementària trobem xerrades d’àmbit cultural, social i empresarial que s’involucren a l’esdeveniment juntament amb activitats com serien jornades professionals.

L’any 2013 Gerard Quintana i Jordi Batiste (Els Miralls de Dylan) amb Pascal Comelade van ser qui van engegar la primera edició al Teatre Municipal de Girona. El següent any, també a l’Auditori, va ser la producció pròpia internacional Cançons de Revolta que uneix a artistes compromesos amb la realitat socio-política dels seus respectius països qui va inaugurar el festival amb cançons tan significatives com l’Estaca de Lluís Llach. L’any passat Strenes ens va sorprendre de la manera més positiva i innovadora amb un concert inaugural que va tenir lloc a la taulada de l’oficina de turisme de la ciutat, el qual es va poder gaudir des del mateix pont de pedra a mans del fantàstic grup musical Sopa de Cabra.
Per afegir intriga a l’esdeveniment, l’artista o grup musical que actua per obrir Strenes no és rebel·lat fins ben bé uns dies abans de l’actuació amb, fins llavors, l’etiqueta de ‘’convidat sorpresa’. Aquest any 2016 s’ha rebel·lat que aquest serà el grup barceloní Love of Lesbian.


El Festival Strenes, per tant, ens ofereix una bona vetllada escenificada en diversos racons de la bonica ciutat de Girona. El festival converteix la ciutat de Girona en un gran espai escènic. Les actuacions tenen lloc a tant espais interiors com l'Auditori, el Teatre Municipal, el centre cultural La Mercè, la Casa de Cultura, la Mirona, els Jardins de la Mercè, fins als espais amb més renom i dels més visitats de la ciutat com les escales de la Catedral, el Pont de Pedra, la Plaça Sant Fèlix o el Museu d'Art (MD'A), entre d'altres.

Aquí podem trobar la suma de sensacions que va aconseguir crear Sopa de Cabra a l’obertura de Strenes l’any 2015:



Clara Coll Casals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada