dimarts, 5 d’abril del 2016

IMATGES VERSEMBLANTS


                                            IMATGES VERSEMBLANTS

Dos estils diferents però que volen transmetre una simbologia dins la imatge. Joan Brossa i Chema Madoz són dos artistes que han treballat per fer un gran treball simbòlic i poètic a través de les imatges. C. Madoz agafa objectes quotidians i els transforma. J. Brossa fa poesia a través de la unió de les imatges. 

No sembla gaire innovador barrejar poesia, imatge i significat; però sí que ho és. I us diré per què. Era dimarts 8 de març, dia de les dones, una sala amb imatges, una sala tranquil·la. Vaig mirar un quadre i després un altre, i així successivament fins que es van acabar. Després vaig llegir els títols de les imatges i a partir d´aquí vaig poder començar a relacionar els diversos significats. 

Una imatge de dues pedres posades una sobre l´altra, amb formes rodones, i al cap d´amunt d´elles un tall de ferro que serveix per tancar un moneder d´aquests de monedes. C. Madoz es va inspirar en les formes i en aquesta petita peça de metall per crear el cos d´una dona. Ens trobem davant un art abstracte i subjectiu, un art molt difícil de comprendre. L´autor d´aquesta obra mostra un art ocult i estrafolari.

En canvi, J. Brossa crea unes obres diferents. Les seves obres es basen en imatges, logotips, que tots coneixem i que són fàcils d´identificar i relacionar. Per exemple, ens trobem davant una figura d´una S en forma de partitura amb una nota musical a dins. Aquesta obra pot donar diversos significats, ja que l´art en sí és molt peculiar i subjectiu, però dins aquests significats tots sabem què és una partitura i una nota musical. El nostre cervell relaciona aquestes dues imatges amb la música. La S és una simbologia més abstracte, o almenys jo no he sabut desxifrar el seu   significat. 
  
Una altra imatge que em va cridar molt l´atenció va ser la dels logos de la Warner Bros, RKO, la 20th Century Fox i Universal Internacional Pictures. Com es pot observar són els logotips d´algunes de les productores cinematogràfiques més importants de Hollywood. En la part central de la imatge es troba una figura d´un tant per cent (%).

Si intentem relacionar les imatges en un conjunt ens podem adonar que l´autor vol transmetre un missatge sobre el context històric de Hollywood i del seu cinema. Aquestes quatre productores eren molt importants dins el marc americà i a nivell mundial. Elles soles es repartien els majors beneficis del cinema i decidien la distribució i l´exhibició de les pel·lícules. Encara que també trobàvem altres productores importants, però aquestes quatre en especial tenien un gran mercat i una gran popularització a nivell comercial. Aquí crec que entra el joc de l´autor. Mostrar una realitat a través de la poesia de les imatges.

Per acabar crec que és important remarcar que els autors donen per suposat que el públic al qual va dirigida l´exposició entendrà a partir del seu bagatge cultural el context i les formes de les imatges. Malgrat crec que això és molt relatiu i que cada quadre hauria de tenir una explicació més àmplia per comprendre algunes imatges. Si després d´aquesta breu reflexió i síntesi sobre l´exposició Poemes Visuals de Chema Madoz i de Joan Brossa decidiu accedir a aquestes meravelloses obres de reflexió, cultura i poesia, podeu trobar-les a CaixaFòrum de Girona del  12 de febrer al 18 de setembre. 




Fotografia Hollywood, 1989; 
feta per Cristina Clopés





Cristina Clopés Sànchez


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada