dijous, 21 d’abril del 2016


Energia

Energia. Aquest va ser el tema principal del taller de ciència dedicat als nens que el centre cultural CaixaForum de Girona va organitzar el dissabte 12 i diumenge 13 de març del 2016.
Diumenge 13 de març, CaixaForum: eren les dotze en punt. Els nens esperaven impacients, entusiasmats i amb ganes d’aprendre. De sobte apareix el monitor, es presenta i ens fa pujar fins a l’últim pis de l’edifici on ens trobem una sala enorme, il·luminada, plena de maquetes i invents. Érem 13 persones comptades. L’ambient era molt acollidor. I... que la ciència comenci!
Energia renovable, geotèrmica, hidràulica, eòlica, panels fotovoltaics, centrals nuclears, fricció, força de la gravetat, electricitat, etc. Aquestes van ser unes de les moltes paraules que es van utilitzar per explicar diverses curiositats de la natura relacionades amb l’energia.
La maqueta interactiva d’un paisatge amb totes les fonts d’energia renovable va ser de lluny la favorita dels nens. És remarcable com el llenguatge complicat que demana un tema com l’energia va ser adaptat per al públic més jove. Simple, entenedor i divertit!
Els nens es varen sorprendre quan, a través d’un experiment amb un voluntari i una bicicleta modificada, van descobrir que una torrada i tres mandarines es podrien transformar en energia per pedalejar. I que –successivament– la fricció de la roda de la bicicleta amb una dinamo generava prou energia per encendre el far de la bicicleta. Sí! Una torrada i tres mandarines van ser les fonts d’energia necessàries per fer tot això.
A través d’experiments senzills i participatius, els nens van descobrir com el concepte d’energia és present en el nostre dia a dia, sigui de forma evident o no tan evident com va passar en el cas de la bicicleta. Es va fer un recorregut des de l’origen de l’energia, passant per les transformacions que aquesta pot experimentar i arribar fins a les diferents aplicacions que la humanitat li va donar al llarg del temps. Aquest va ser l’ambient del taller de ciencia.
Taller de ciencia. CaixaForum. Nens i nenes participant en els experiments de ciencia. FONT: Georgiana Ionita
Amb una hora i escaig, els petits van tenir prou per descobrir curiositats de la vida quotidiana i –en alguns casos– repassar els deures de medi o tecnologia. Va ser un molt bon programa educatiu i familiar.
CaixaForum organitza anualment aquest tipus d’activitat. Així que no t’ho perdis!
Aquí us deixo la pàgina web de CaixaForum amb l’agenda d’activitats perquè no us perdeu res:  http://agenda.obrasocial.lacaixa.es/es/
Georgiana Ramona Ionita
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada