divendres, 14 de febrer del 2014

IX Mostra de Cinema Africà



Aquest cap de setmana el Museu del Cinema i l’Aliança Francesa de Girona han organitzat un mostra de pel·lícules amb el nord d’Àfrica com a escenari i protagonista.  El cicle audiovisual es divideix en dues sessions diàries en VOSE i gratuïtes. 

La primera sessió del divendres és a les sis de la tarda i el film és Tanger, le réve des brûlers (Tànger, el somni dels cremadors) de Leïla Kilani (53 minuts, Marroc, 2002). La pel·lícula explica les dificultats que pateixen els cremadors, nom que reben els ciutadans que decideixen abandonar el seu país i creuar la frontera amb intenció d’entrar a territori espanyol. Kiliani mostra com els brûlers no dubten  ni en cremar els papers que els identifiquen ni en arriscar la seva vida per sortir de zona africana i no tornar mai més.

Posteriorment, a les vuit del vespre hi ha la segona projecció. Es tracta de Sur la planche (A bord) de Leïla Kilani (106 minuts, Marroc, 2012). Badia i Imane són les protagonistes del film. Les joves viuen entre un exèrcit d’obres que resideix a la ciutat. Durant el dia, treballes pelant gambetes en un magatzem i de nit treballen al carrer. Alhora, obtenen una mica de diners extres amb la venta d’aparells que roben dels clients nocturns.  Durant una de les jornades de treball nocturnes, les dues noies coneixen Asma i Nawal que treballen en la Zona Franca, un lloc fora de Tànger que és el símbol de la subcontractació del món globalitzat. Com que només si pot accedir si tens permís de treball, Badia la veu com un trampolí cap a un món més material.

Les dues sessions del diumenge són de tarda.  La primera és a les quatre i és un projecte d’Abdelkrim Bahloul que rep el nom de Voyage à Alger (Viatge a Alger,  97 minuts, Algèria, 2009). Voyage a Alger està basada en fets reals i situa l’acció una vegada acabada la guerra d’Independència. La protagonista és una vídua que ha de trobar un sostre per als seus sis fills fins que un francès que està a punt de marxar li ofereix la casa que deixa. El problema és que un alt funcionari s’oposa al regal i comença una odissea per a la dona. La lluita per aconseguir la propietat fa que acabi viatjant a la capital per parlar amb el president de la República. 

L’última sessió és a les sis i la pel·lícula amb la que es finalitza la mostra és Pégase (Pegàs) de Mohamed Mouftakir (104 minuts, Marroc, 2009). Zineb, una psiquiatra està tractant a Rihana, una jove embarassada a la qual han trobat traumatitzada al carrer balbucejant frases inconnexes sobre “El Senyor del Cavall”. A continuació hi ha un flash-back que retrotrau a la infància de Rihana. Atrapada en els seus deliris sobre aquell temps anterior, Rihana s’enamora d’un jove. A més, la història de Rihana no triga a despertar certs pensaments reprimits en la ment afligida de Zineb. Finalment, la percepció de la realitat es confon amb el deliri obsessiu de pors i rebuigs. 

Per a més informació: www.museudelcinema.cat

        
    Mónica Jiménez Suárez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada