dilluns, 24 de febrer del 2014

Temporada estable Monumental "Teatre i universos"

Teatre i universos 


Les últimes ofertes teatrals dins la temporada estable del Monumental de Mataró tenen un fil comú, una mirada crítica vers la societat actual. Una revisió de les nostres actituds en front d'etiquetes, rols, rumors... Però tanmateix, com parlar de tot això sense caure en discursos morals i fatigosos? A travès del teatre, uns personatges creen micro-universos que a forma de faula ens conviden a reaccionar i pensar per nosaltres mateixos com s'està desenvolupant la societat actual.


La policía de las ratas

Divendres 7 de març
a les 9 del vespre
durada de l’espectacle: 55 minuts

Un thriller, una història detectivesca sobre la diferència i sobre l’art. Una comunitat de rates... les rates maten rates? En aquests moments, quan se’ns veu més com una massa controlada (amb la qual es comercia i es manipula) que com a éssers humans, és quan més es necessita reclamar l’espai per a la brillantor individual i la creativitat de cadascú. 
L’obra és un relat dur i cruel sobre el submón de les clavegueres, un reflex de la nostra societat desgastada i la seva alienació. La història d’un detectiu solitari darrere d’un assassí en sèrie, la història d’un clam a la diferència i la individualitat, a superar la incomprensió dels que ens envolten, un clam a l’espai del poeta, de l’artista de la cultura, l’espai de l’art per l’art sota la mirada creativa d’un autor tan trencador, influent i imprescindible com Bolaño.

Autor: Roberto Bolaño
Direcció i dramatúrgia: Àlex Rigola
Intèrprets: Andreu Benito i Joan Carreras
Ajudant de direcció: Jordi Puig “Kai”
Escenografia: Max Glaenzel i Raquel Bonillo
Il·luminació: August Viladomat

El principi d'arquimedes

Divendres 22 de març
a les 9 del vespre
durada de l’espectacle: 1 hora i 10 minuts

Un drama de personatges que presenta un conflicte moral, molt vigent en el debat social contemporani. La directora d’un club de natació demana explicacions a l’entrenador d’un grup de nens per com ha gestionat la por d’un ells a nedar sense bombolleta: no l’ha renyat, no l’ha forçat, sinó que l’ha abraçat i li ha fet un petó. A partir d’una sospita, l’obra desafia l’espectador fent evident els seus prejudicis. La sospita alimenta la por, i aquesta genera violència. Josep Maria Miró construeix, dins l’àmbit clorós d’una piscina municipal – paràbola perfecta de la nostra societat asèptica fins a l’excés-, una història a partir d’un fet que no sabem si és o no és real, i, sobretot, ens pregunta quin model de societat s’està imposant, i si en som víctimes o col·laboradors.

Autor i direcció: Josep Maria Miró
Intèrprets: Roser Batalla, Rubén de Eguia, Santi Ricart i Albert Ausellé
Escenografia: Enric Planas
Il·luminació: David Bofarull
Ajudant de direcció: Xavier Pujolràs

Un trozo invisible de este mundo

Diumenge 13 d’abril
a les 6 de la tarda
durada de l’espectacle: 1 hora i 40 minuts

Una funció que et toca, que t’il·lumina. Cinc personatges per a una peça que aborda amb ironia, humor i drama dos temes que es toquen, que es confonen i es voregen: l’exili i la immigració.
Un agent de policia que pensa que en aquest país no hi cap ningú més. Un immigrant que truca a la seva dona des d’un locutori i, entre divertides desavinences i confusions, explica com li van les coses i la duresa de la distància. Una dona subsahariana que explica al seu fill com va viatjar a Europa. Un jove que relata la seva experiència davant la tortura a l'Argentina de la dictadura de la Junta militar dels 70, i un home que, carregat de sarcasme, filosofa sobre què suposa estar lluny de casa i perdre-ho tot per un exili polític.
Aquests textos, escrits i interpretats amb una profunda emoció que s’encomana, s’han basat i inspirat en persones i experiències reals que Botto ha conegut en primera persona i gràcies a la col·laboració de diverses organitzacions i ONG´s.


Autor: Juan Diego Botto
Direcció: Sergio Peris-Mencheta
Intèrprets: Juan Diego Botto i Astrid Jones
Escenografia: Sergio Peris-Mencheta i Carlos Aparicio


PER A MÉS INFORMACIÓ: http://www.culturamataro.cat/esceniques/esceniques/temporada_estable.html



Trini Franco Maimir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada