diumenge, 23 de febrer de 2014

Presentació del "32e Saló Internacional del Còmic de Barcelona": Exposicions i primers convidatsA l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona es va presentar el passat 18 de febrer un avançament de la programació de la 32a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquest any, la gran cita del món del còmic es celebrarà del 15 al 18 de maig als Palaus número 1 i 2 de la Fira Barcelona, a Montjuïc, ocupant un total de 32.000 metres quadrats, un increment del 70 per cent respecte a l'any passat.

La presentació va comptar amb la presència de la Dra Lourdes Cirlot, vice rectora de Relacions Institucionals i Cultura en representació de la UB; Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme de la Secretaria de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament i Carles Santamaria, director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. A l'acte s'ha presentat el cartell del Saló, obra del dibuixant gadità Carlos Pacheco, així com la llista provisional d'autors convidats i un avanç del programa d'activitats del certamen.

Mònica Pereña ha destacat "la importància del còmic en l'àrea pedagògica considerant una eina molt interessant per ensenyar tot tipus de temàtiques d'una forma directa i concisa". Des de fa set anys el departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya col·labora a les jornades pedagògiques que es celebren dins del marc del Saló del Còmic de Barcelona i que són seguides amb gran interès per part del professorat tant de primària com de secundària. També ha assenyalat que enguany "en el tercer concurs de còmic a l'escola el tema central girarà al voltant de commemoracions històriques. El còmic ajuda als alumnes a treballar en la síntesi de les idees una cosa que és molt productiva a l'hora d'ensenyar".

Carles Santamaria per la seva banda va comentar que l'eix central del Saló serà la presència del gènere bèl·lic a la historieta. "Còmics en guerra" és el títol d'una gran exposició concebuda com una instal·lació que aportarà una visió antològica de les vinyetes bèl·liques, dividida cronològicament en els diversos períodes de la Història, a més d'apartats dedicats als corresponsals de guerra i als genocidis i exilis. La mostra comptarà amb més de 200 originals de còmics i il·lustracions d'autors de diferents nacionalitats, a més d'una posada en escena espectacular amb la col·laboració de diferents associacions de reconstrucció històrica. Aquesta activitat ocuparà tot el recinte del Palau 1, una superfície d'uns 12.000 metres quadrats. "L'exposició comptarà amb la recreació escenogràfica de diferents guerres, on tindrem als Miquelets i la Coronela de Barcelona, una unitat de l'Exèrcit de l'Ebre i la Companyia 9, formada per republicans exiliats, que va alliberar París el 1944". A més, hi haurà espai per a conferències, jocs d'estratègia, maquetes i videoprojeccions.


Però aquesta no serà l'única gran exposició del Saló del Còmic. Va destacar també les mostres antològiques que es dedicaran als 75 anys de Batman i Lobezno. Per descomptat, també s'hi podrà trobar les exposicions dedicades als guanyadors dels premis de la passada edició, com la del Gran Premi del Saló del Còmic 2013, que va ser per Purita Campos, i la de Miguelanxo Prado que va guanyar el premi a la Millor Obra del passat saló per "Ardalén". L'egarenc Oriol Hernández i "La pell de l'ós", premi a l'Autor Revelació, guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora, i el fanzine "Adob", Premi al Millor Fanzine, també tindran sengles exposicions .


Santamaria també ha anunciat que la llista de convidats estrangers confirmats inclou a reconeguts autors com el periodista Joe Sacco, els britànics Andrew Wildman (Transformers) i Mike Carey (The Unwritten), l'argentí Eduardo Risso (100 Bales). També tindrem autores franceses com Audrey Spiry (En silenci), Chloé Cruchaudet (Mauvais genre); italians com Manuele Fior (L'entrevista) i Pasquale Del Vecchio (WW2.2) o el serbi R.M. Guéra (Django Desencadenat), conformen els primers autors d'una llarga llista que han confirmat la seva presència al Saló del Còmic de Barcelona.

(el gran Joe Sacco)Ferran Ballesta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada