dijous, 2 de juny del 2016

FESTIVAL MOT 2016

FESTIVAL MOT: “VIDES ESCRITES I ESCRIURE VIDES”

               Moment abans de començar el festival MOT. Imatge font pròpia

Tot estava a punt per donar el tret de sortida a la darrera edició del Festival MOT. Aquest festival és una festa literària que cada any tria una temàtica diferent que serveixi de fil conductor a l’edició. El 2016 el festival s’ha fixat en el tema “Vides escrites, escriure vides”, després d’un primer any dedicat a la literatura fantàstica i un segon titulat “Escriure ciutats”. El MOT d’aquest any ha explorat els processos creatius que hi ha darrere les biografies literàries, agafant el personatge, el caràcter, com l’eix central. Els protagonistes van ser les vides novel·lades que van des de les vides de John Banville fins a les bèsties de Mia Couto, passant pels impostors de Cercas i Barbal, els jos d’Amélie Nothomb, les muses de Cristina Masanés, els pares de Luis Landero, Vicenç Villatoro i Antonio Garriga Vela o les dones de Juan José Millás i Monika Zgustová. Aquest festilval té doble seu, així que es va celebrar entre dues ciutats: Del 7 al 9 d’abril a la Biblioteca Carles Rahola de Girona (seu principal) i la setmana següent els dies 14, 15 ,i 16 d’abril es va traslladar a Olot a la sala La Carbonera, situada sota el Teatre Principal.
               

Dijous 7 d’abril va començar el festival amb la presentació del MOT 2016, a càrrec de la comissària Mita Casacuberta. Va iniciar la presentació explicant que el MOT 2016 és la continuació dels 2 anteriors festivals, però aquest any emprenen vides escrites en forma de construcció de personatges i parlant de la literatura de tots els temps. Van decidir situar-se en aquella literatura que té vides documentables, vides que formen part d’un imaginari comú amb uns personatges històrics de tot tipus, a més dels que tenen una base real, els que l’escriptor escriu de la seva memòria. Aquest festival també tracta els procediments a seguir per escriure, l’extracció de la paraula, a vegades fins i tot de l’oblit i el perquè s’escriu en un moment determinat. Van intentar que vinguessin autors diferents, per conversar i llegir la seva literatura. 
Tot seguit es va donar pas a dues persones representants de les institucions organitzadores que sense les quals no existiria el MOT: El regidor de cultura d’Olot Pep Berga i l’alcaldessa de Girona Marta Madrenys. Berga va pendre la paraula agraint el fet de poder celebrar el  MOT a la biblioteca Carles Rahola. Alhora li produeix una sensació estranya assistir fora d’Olot. Girona i Olot són dues ciutats que creuen en la cultura, amb dos equips tècnics que s’entenen a la perfecció. Les ciutats programen cultura, cinema però a vegades s’han de fer festivals que van més enllà, i aquest és el MOT, un festival que realment ens el podem mirar des de qualsevol punta de Catalunya: per la qualitat d'obres que hi participen amb reconeixement internacional,  Perquè podem “tocar” i compartir una estona amb escriptors, descobrir , fomentar la literatura i potenciar l’estimació a les lletres. Va acabar el seu discurs dient: que tinguem un bon MOT! Després va ser el torn de l’alcaldessa de la Girona, que va començar volent reivindicar el rol cultural de la ciutat, i el fet de treballar amb una altra ciutat per compartir l’excel·lència i l’amor per la literatura. També va voler agrair a la comissària del festival Mita Casacuberta, a la Fundació Banc Sabadell, a les entitats i a les empreses que col·laboren. Per acabar va desitjar que gaudíssim d'aquest festival, va agrair l’assistència  als olotins i va donar pas a la primera Conversa del MOT entre Jordi Puntí i Alberts Forns “Escriure vides”.

Sílvia Esteba
                                                  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada