dilluns, 13 de juny del 2016

Fira de la Rosa 2016



El poble de Roses va celebrar el cap de setmana del 27 al 29 de maig la cinquena edició de la Fira de la Rosa. Aquest any la fira va ser molt diferent als anys anteriors ja que les quatre edicions anteriors eren organitzades únicament per membres de l’ajuntament i alguns membres d’establiments que eren contractats. La cinquena edició en canvi, ha estat organitzada per els ciutadans de la vila, que han estat implicant-se en dur a terme una vintena d’activitats culturals i lúdiques. L’alcaldessa del poble va agrair aquest fet a l’acte de presentació que es va realitzar abans de començar l’esdeveniment “ agrair a botiguers, perruquers, artistes, restauradors i tots aquells que han treballat amb el consistori per fer possible l’esdeveniment”.

La fira va començar divendres a  la tarda amb les exposicions florals que estaven repartides per la vila. Concretament, a l’Església de Santa Maria, a la riera Ginjolers i a l’espai cultural Ca l’Anita. Aquesta mesura però, era intencionada, per així dosificar i repartir tots els assistents i afavorir el comerç local. 


El tret de sortida va ser amb l’entrega de premi al concurs d’aparadors que havia organitzat l’associació de comerciants i l’ajuntament. El concurs consistia en que totes les botigues de roba que volien participar, un parell de setmanes abans de la fira, decoraven els mostradors de les respectives de la manera més creativa i divertida possible. La botiga guanyadora va ser la Strena’t, la qual havia incorporat al seu aparador unes flors fetes de  paper molt grans de diferents colors vius. També havien escrit unes frases amb pètals de rosa. Aquestes eren “summer is coming”, “ gaudeix de l’estiu”, “strena’t. Tot seguit la Harpo’s Band va organitzar una rua per la vila a ritme de swing per així conduir als assistents a descobrir totes les composicions florals i també les catifes del corpus que adornaven tota la població.



Divendres al vespre la festivitat es va traslladar a l’espai cultural de la Ciutadella on es va dur a terme un concert dirigit pel grup Rumba Tramuntana.

Dissabte la festivitat es va iniciar ben d’hora ja que hi havia molt per a fer. El tret de sortida va ser a la plaça de l’església amb un concert que van realitzar els alumnes de la coral del Centre Escolar Empordà i que va atraure a unes dues-centes, dues-centes cinquanta persones. Cap al migdia, a l’hora del vermut, va tenir lloc el Tastet de Roses i Vins.




Una desena de restaurants rosincs hi van participar oferint degustacions gastronòmiques. En menys d’una hora i mitja ja s’havien acabat tots els tiquets disponibles, que eren 1200. Per la tarda, els alumnes d’un institut de Figueres van ser els protagonistes fent un concert de la coral. La plaça on actuaven es va emplenar de turistes curiosos de l’event. A part del concert, es van poder escoltar també músiques variades com swing i blues. A les 18:00h la multitud interessada ens vam traslladar a l’espai cultural Ca l’Anita, on Joan Juanola va donar una conferència sobre el llibre d’Umberto Eco, “ El nom de la rosa”. En aquesta vam tenir la oportunitat de descobrir els secrets creatius referents a la semiòtica o l’estructura narrativa del celebrat manuscrit. Eco va confessar que “l’embrió del llibre era la intenció de matar un monjo”. 






Diumenge i últim dia, l’inici de la fira va tenir lloc a la riera Ginjolers a partir de les 11:00h fins a les 13:30h. En aquest cas, la jornada anava dedicada a la mainada. Es va organitzar jocs i tallers infantils els quals van donar com a resultat un gran èxit per tota la participació que hi ha haver. Els nens i nenes gaudien descobrint els tallers que les diferents voluntàries havien organitzat. En un d’ells s’hi creaven roses amb paper que ells mateixos pintaven amb esprais, en un altre els petits creaven un mural enganxant flors, també a les nenes i nens més atrevits els hi pintaven la cara de la flor que ells volguessin. 


A la tarda hi havia organitzat un espectacle infantil a càrrec del grup Xip Xap ,però a causa de la pluja es va haver de cancel·lar, motiu també per el qual la gent va retirar-se de la fira. A les 19:00h hi havia organitzada una desfilada de pentinats florals que, per diferents motius, van poder traslladar-la a un espai tancat i es va poder seguir celebrant. La passarel·la la formaven unes vint noies que havien estat pentinades per tres perruqueries diferents de la vila. A la passarel·la van assistir més de 250 persones i un jurat premiava al pentinat amb més creativitat. 



Aquesta passarel·la va ser l’esdeveniment que va donar per finalitzada la cinquena edició de la Fira de la Rosa. Des del punt de vista de tots els organitzadors va ser una fira amb molt d’èxit i ja tenen moltes ganes de començar a organitzar la sisena edició.

També cal mencionar que el poble va iniciar una campanya anomenada 1000 Roses a Roses, en la qual es convidaven a un miler de dones, totes aquelles que es diguin Rosa, Roser, Rosor, Maria Rosa, Rosa Maria, etc, a degustar l’anomenat Menú de la Rosa, que podien gaudir fins al 5 de juny a qualsevol dels 10 restaurants que l’oferien.
Juntament amb aquesta campanya, per a fer més coneguda aquesta fira i que tingui més ressò es va realitzar un concurs de fotografia. Aquest consistia en compartir a la xarxa social Instagram una fotografia de la Fira de la Rosa 2016. Les fotografies podien ser imatges detallistes o més genèriques de la fira i s’havia d’etiquetar amb el hashtag #firarosa2016. El guanyador va estar l’ Arnold Haupt i va rebre 100 euros en metàl·lic.



Laura López Angulo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada