divendres, 14 de març del 2014

Xavier Cortadellas: "Les coses no són com et penses, però si lluites són millors"

El passat dilluns 10 de Març ens va visitar Xavier Cortadellas. Cortadellas, creador de revistes, gestor d'una editorial, periodista, professor, etc. va estudiar dret, però un cop acabada la carrera es va adonar que ser advocat no anava amb ell. Així doncs, va estudiar filologia. Somiava en poder viure d'escriure, però amb els anys ha descobert que això no és possible.
Mentre estudiava filologia va estar treballant a El Punt com a corrector. Al 1989 va guanyar el Premi Recull, fet que li va donar l'oportunitat de treballar al Nou Diari, on només va cobrar el primer mes. Aquesta va ser una de les primeres “peixetades” de realitat que va rebre. Sis mesos després va tornar a El Punt, diari on ha fet carrera com a periodista.
Com que la feina de periodista no li donava per viure, compaginava la feina al diari amb les classes a l'institut de Celrà. Als 35 anys es va embarcar en un nou projecte. Va fer una revista, Tornaveu, la qual estava pensada pel turisme. Finalment la va deixar estar perquè no li interessava el turisme. Amb l'ajuda de Miquel Pairolí va fer el salt a Barcelona, en concret al Diari de Barcelona on va col·laborar, de franc, durant un temps.
No dedicar-se exclusivament al periodisme ha donat molta llibertat a Xavier Cortadellas, mai ha tingut amo i ha pogut escriure el que sempre ha volgut. No obstant, per aquest fet no n'ha pogut viure.
La Revista de Girona
La relació de Xavier Cortadellas amb la Revista de Girona va començar al número 201. Actualment n'és el director. El fet que la revista la pagui la Diputació de Girona té l'avantatge que no pateixen pel tema econòmic. D'altra banda, això fa que els continguts de la revista només siguin del territori gironí.
La Revista de Girona, tenint en compte la quantitat de coses que ofereix, és una publicació econòmica. A més a més, quan ja no està a la venda es pot trobar tota la revista a la xarxa. És una revista cultural, social i històrica, per això, com va dir Cortadellas serà sempre immortal. Els continguts que ofereix, tot i el pas dels anys, segueixen despertant l'interès de la gent. Això sí, un dels defectes de la publicació és que els articles tendeixen a ser massa llargs.
La Revista Gavarres
Àngel Madrià va convèncer a Xavier Cortadellas per fer la Revista Gavarres, la qual ha estat, i és, un èxit. La primera editorial de Cortadellas es titulava “Venim a sumar”, perquè una revista ha de tenir tot allò que interessa a la majoria. Des del primer número la revista va ser un èxit, com ho demostra el fet que s'hagués de reeditar dos cops. Per Cortadellas l'èxit rau en què la revista és d'àmbit local. En una de les entrevistes de Cortadellas a Baltasar Porcel, l'escriptor li va a comentar que als catalans només els hi agraden els llibres que passen a territori català. Aquest aspecte s'ha fet visible a la Revista Gavarres. A més, l'èxit ha fet sorgir altres revistes del mateix estil, com: El Cadí Pedraforca, Les Garrotxes i l'Alberes. Totes elles abasten diferents indrets de Catalunya.

Judit Pujadó i Xavier Cortadelles, un parell de pencaires.
Sidillà Edicions
Al 2010 amb Judit Pujadó van crear Sidillà Edicions, que com reconeix Xavier Cortadellas és un mal nom perquè no és fàcil de recordar. Sidillà és un jaciment de l'Empordà del segle XIII el qual mai s'ha excavat. A l'hora de triar el nom Cortadellas confessa que es va deixar endur pel cor.
Tombes i lletres, el primer llibre de l'editorial és un homenatge de 40 escriptors vius a 40 escriptors morts de la literatura dels països catalans. El llibre ha funcionat, malgrat que només van rebre l'ajuda de la Diputació de Girona i dels Cementiris de Barcelona. Aquests últims en van comprar 300 exemplars. Amb el llibre volien aportar informació sobre els autors, però des d'una perspectiva que no s'havia fet mai.
A dia d'avui, Sidillà Edicions ha editat 10 llibres, els quals tots segueixen una mateixa temàtica: recuperar la memòria rural de Catalunya, sobretot de l'Empordà. L'únic luxe que s'ha permès l'editorial ha estat Escafarlata d'Empordà, llibre que no segueix la línia de la resta de publicacions. Els pobles dels cents focs i Els pobles perduts han estat els grans èxits de l'editorial. El primer s'ha reeditat 3 cops i el segon va estar entre els cinc més venuts de Catalunya.

Per últim, Xavier Cortadellas va comentar que l'editorial se n'està en sortint. En part, gràcies a les distribuïdores, però també perquè tant ell com Judit Pujadó han treballat de valent per aconseguir tirar endavant el repte de portar una editorial. 


Hèctor Cabrera, Marina Duocastella, Rubén Herranz i Alba Orra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada