dijous, 9 d’abril del 2015

DIA DE LA DONA

Taller de Tai-Txi


La pràctica del tai-txi et farà flexible com un infant, fort com un llenyataire i savi com un ancià – Anònim.

De ben segur que molts de nosaltres hem sentit a parlar del tai-txi, tant la televisió com el cinema han contribuït a difondre aquests exercicis que provenen de la Xina del segle IX, i a dia d’avui, es continuen practicant diàriament i multitudinàriament a les places d’aquest país.

Però què en sabem realment del tai-txi? Per aprofundir una mica més en aquesta tècnica, i en el transcurs de les activitats organitzades en motiu del Dia Internacional de la Dona, a Sant Feliu de Guíxols va tenir lloc un taller destinat a donar-lo a conèixer més extensament.

El tai-txi és considerat un art de meditació en moviment, i on la salut física no està mai separada del benestar emocional i mental. L’enfortiment del cos no és un fi per si mateix, sinó una base on integrar altres nivells de la nostra vida : un cos en condicions, un cor lliure d’angoixa, obert i generós i també una ment clara i desperta.

Habitualment emprat per la medicina xinesa, destaca per proporcionar calma interna, alleugerir la fatiga i millorar les funcions metabòliques del cos, al temps que augmenta la coordinació i la capacitat de concentració. Té, per tant, uns efectes molt relaxants i el seu progrés requereix un esforç gradual, la qual cosa el fa molt indicat per a tothom. També aplega la saviesa marcial de les arts de combat del sud de la Xina.

No cal oblidar, però, el seu aspecte espiritual que li ve donat per la seva estreta relació amb els conceptes tan coneguts en la cultura oriental del «yin» i el «yang». El que, traduït a la nostra cultura occidental, estaria representat pels conceptes del bé i del mal, amb la diferència que segons les tradicions orientals els dos preceptes no són antagònics, sinó que tots dos són necessaris per a l'equilibri de la vida. Això es pot observar quan algú practica tai-txi, amb els seus moviments contínuament oscil·lant d'un pol a l'altre, buscant l'equilibri i acompanyats d'una relaxada respiració.
En el taller de tai-txi realitzat a Sant Feliu de Guíxols, la professora Sandra Mora,  va fer una introducció sobre què era el tai-txi i per a què servia, tot seguit i, després que la vintena llarga de participants fessin la salutació corresponent, varen iniciar la sèrie d’estiraments per continuar amb la tècnica anomena de “Les 8 joies del tai-txi” o les “Vuit peces de seda”.  Va dir el nom de cada exercici, com calia executar-los i els beneficis que comportaria la seva realització. L’objectiu d’aquests moviments és facilitar la fluida circulació d’energia als meridians més importants del cos, reforçar els òrgans interns i eliminar les tensions nervioses i emotives. Les característiques fonamentals d’aquesta sèrie són la simplicitat de les postures, dels moviments i de la respiració.

Totes les persones participants, des de les més joves a les més grans, varen anar realitzant la pràctica d’aquests 8 exercicis, acompanyats d’una música de fons molt apropiada i relaxant. Segons la professora era molt important seguir l’ordre de Les 8 joies, donat que cada moviment parteix del resultat de l’anterior i prepara el següent,  així com també repetir un nombre fix de vegades cada sèrie tot depenent de la planificació de la sessió.

Esquema de les 8 joies del tai-txi




Al finalitzar el taller, els participants varen expressar la seva satisfacció i varen demanar a la professora poder continuar fent classes un dia a la setmana, sembla que el tai-txi seguirà formant part de les seves vides.




Laia Vázquez Berloso


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada