diumenge, 12 d’abril del 2015

Escenaris: Teatre al Gironès



Escenaris
http://escenaris.cat/

David Selvas, Mireia Aixalà, Pep Cruz, Ramon Madaula, Emma Vilarasau, Lluís Soler, Montserrat Carulla, Jordi Boixaderes, Laura Conejero, Jordi Bosch, Pere Arquillué... amb aquests noms podria semblar que estem repassant la cartellera dels teatres de Barcelona o la programació de Temporada Alta. Doncs no, tots aquests actors i actrius s’han pogut veure en diversos escenaris de la comarca del gironès aquests darrers anys, dins de la programació d’Escenaris.
   Parlem d’Escenaris amb en Ramon Batlle, tècnic de cultura del consell comarcal del Gironès, que porta treballant en aquest projecte des dels seus inicis. Escenaris neix l’any 2004 de la voluntat del conseller de cultura Josep Vidal, que va entrar a la conselleria amb un projecte clar per portar el teatre a totes les poblacions de la comarca.
   Aquest projecte més que una programació organitzada des del consell, ha volgut ser la suma dels projectes teatrals de cada municipi. Amb la coŀlaboració i consell artístic que es gestiona a través del Consell Comarcal i l’empresa La Troca, que hi està treballant també des del seu començament. Escenaris va començar fa onze anys amb nou ajuntaments adherits i uns mil espectadors. En l’última edició, la del 2014, han sigut setze els pobles participants i gairebé setze mil espectadors amb una vuitantena d’espectacles: des de teatre clàssic, comèdia, màgia, teatre infantil o musicals teatralitzats.
 Una de les característiques d’aquest cicle de teatre és que tots els espectacles són fets per companyies professionals, que sense menystenir el teatre amateur, garanteix qualitat i homogeneïtat en tota la programació. Una altra característica, és que a partir de la promoció conjunta de la programació, s’ha aconseguit tenir força públic itinerant entre els pobles de la comarca, en alguns municipis petits aquest públic vingut de fora pot arribar a representar un 50%, fet molt important de cara a fer més rendible la programació.
  Aquest projecte, finançat pel consell comarcal i la diputació, permet als municipis, programar teatre de qualitat. Els pobles, sobretot els més petits, tindrien molta més dificultat per fer-ho, tant econòmica com organitzativa.
 Escenaris va començar, Aquest any 2015, el 18 de gener, i s’allargarà fins al dia 28 de juny, així que aprofiteu que el teatre s’acosta a vosaltres i gaudiu-ne. Al programa d’Escenaris d’aquest any comparen la programació triada amb una d’aquelles amanides amb infinits ingredients, i ho acaben així: ‹‹El resultat és una safata escènica que farà esclatar la comarca amb teatre del bo››. Doncs bon profit.


                                                                              Lluís Bosch i Planella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada