divendres, 24 d’abril del 2015


EL DOCUMENTAL DEL MES


The special need

Dijous 9 d’abril. Com cada primer dijous del mes, el Museu del Cinema ofereix l’estrena d’una pel·lícula documental. Mirades úniques a la realitat premiades als millors festivals, i en versió original subtitulada al català. Aquesta vegada es projecta The special need, de Carlo Zoratti. Una road movie italiana divertida, atrevida i sense complexos, que recull l’esperit del neorrealisme i l’incorpora al documentalisme.

Tres amics. Una furgoneta. Un viatge irrepetible. Enea és un noi de 29 anys amb les necessitats sexuals de qualsevol persona de la seva edat. Aquest és autista i mai ha tingut cap experiència amb noies. El seu instint, irrefrenable, fa que expressi el seu desig d’una forma no gaire habitual. Moltes vegades interpreta erròniament les reaccions de les noies. Es troba en una situació que el té totalment desconcertat. No és conscient de què suposa la seva malaltia i, tot sovint, aborda les noies pel carrer. Com és normal, Enea vol trobar la seva persona ideal, la dona que faci aflorar els seus sentiments. Tanmateix, és una tasca molt complicada. Carlo i Alex, els seus dos millors amics, al veure que mai ha experimentat relacions d’aquesta mena, decideixen ajudar-lo. Tots tres emprenen un viatge per tota Europa amb furgoneta. Una aventura que, en moltes ocasions, deixarà als espectadors bocabadats.


Amb el guiatge del director Carlo Zoratti, aquesta <<especial necessitat>> esdevé una missió. De quina manera es pot explicar, o si més no, fer entendre a una persona discapacitada la situació en la qual es troba? D’una banda, una part fonamental del treball són els fragments d’entrevista: quan la psicòloga li pregunta de quina manera entén l’amor. D’altra banda, amb el suport del Carlo i Alex, podran trobar les persones adequades per la seva causa, i entendrà que la dona que trobi, molt probablement, mai arribi a ser seva. La seva cerca obtindrà resultats. Enea tindrà l’oportunitat de conèixer aquest nou món, aquestes noves sensacions… Tot i això, el que ell realment desitja és una dona que pugui romandre al seu costat. Per a ell el sexe és secundari, ni tan sols arriba a practicar-lo. L’anhel del protagonista rau en la manca de la figura femenina.

Finalment, de tornada a casa, Enea queda satisfet. Malgrat no fer realitat el seu somni, ha pogut entendre una mica més sobre el que l’envolta. Una experiència agredolça per als ulls dels espectadors.



Sergio Aguilar Cantos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada