dissabte, 11 d’abril del 2015

ELS 'CAMEOS' DE PIXAR

Tots sabem que una de les marques de Hichcock és la peculiaritat de sortir, d’una manera o altra, en la majoria de les seves pel·lícules. El director de cinema britànic apareix sempre fugaçment, camuflat en l’entorn del film; gairebé es percep com es perceben els missatges subliminals en el cinema. Això és, precisament, el que passa també a Pixar, un fet curiós que caracteritza totes les pel·lícules d’aquesta marca. Aprofito la celebració dels 25 anys d’aquest estudi d’animació per parlar-ne. De fet, hi ha moltíssims cameos dins les pel·lícules Pixar que les interrelacionen i les engloben en la pròpia firma posant qualsevol personatge, qualsevol nom, o qualsevol imatge pròpia d’un film, a dins d’un altre. Per exemple, a Monsters INC, la majoria de les joguines que té Boo, la nena protagonista, a la seva habitació, són personatges o components Pixar: un nino d’en Nemo, la Jessie de Toy Story, o la coneguda pilota del curtmetratge Luxo Jr. En aquesta ocasió però, em vull centrar en un cameo especial. Es tracta de l’aparició, a gairebé tots els llargmetratges Pixar, d’un element característic de Toy Story, el seu primer llargmetratge: la camioneta de Pizza Planet.
El vehicle, amb la forma i les característiques del Toyota Hilux, és de color groc i blanc, i amb un maqueta d’un coet a sobre on hi posa “Pizza Planet”; evidentment es tracta d’una camioneta de repartir pizzes. Així doncs, la primera aparició és dins de Toy Story, concretament la trobem omplint el dipòsit en una gasolinera on també para la mare de l’Andy amb el cotxe. Nogensmenys, ens la tornem a trobar a Toy Story 2. En aquest cas, la condueixen Buzz i les altres joguines fins a un aeroport. 


Tot i així, aquesta no va ser la primera intervenció després de Toy Story. A la pel·lícula que queda entremig, A Bug’s Life, el vehicle està aparcat davant la caravana sota la qual hi ha la ciutat dels insectes protagonistes. Curiosament, la caravana de A Bug’s Life, és la mateixa on el malvat de Monsters INC, Randall, és desterrat; la camioneta segueix estant estacionada al mateix lloc, i per tant, és palès que també fa acte de presència al film Monsters INC. 



A Finding Nemo, el mitjà de transport passa ràpidament — però clarament, si es para la imatge —pel carrer mentre Gill està explicant els seus plans per a escapar de la peixera.
Altre cop torna a aparèixer a The Incredibles. Possiblement és la pel·lícula on costa més de descobrir. Només se’n veu el sostre, i passa a tota velocitat mentre la família Parr cau amb el cotxe (deixat anar des d’un avió) sobre la carretera de la ciutat.



A Cars, òbviament, tampoc podia faltar. A l’autòdrom de la Copa Pistó, es pot veure la camioneta en dues ocasions, això sí, fixant-s’hi molt! Tanmateix, la veiem a Cars 2 en una televisió que hi ha a la botiga d’en Luigi, obrint bé els ulls també, esclar…
Al director Brad Bird sembla que li agrada posar les coses difícils. A la seva primera pel·lícula amb Pixar, The Incredibles, ja va posar la camioneta de manera molt i molt subtil, i ho torna a fer amb Ratatouille, on surt realment minúscula de rerefons en la persecució amb moto de Skinner a Remy.



Una de les aparicions més memorables del vehicle — a part de a la saga Toy Story — és a Wall-E, quan l’EVA, durant la seva recerca, escanejant diversos objectes convertits en deixalles, passa el receptor sobre una de les camionetes abandonades de Pizza Planet.
UP tampoc n’és cap excepció. En aquesta pel·lícula apareix novament en dues ocasions; en la primera aparcada al carrer, i en la segona, en una escena prop d’una gelateria.



Fins avui dia, el cicle es tanca amb última aparició del vehicle a Toy Story 3, en el moment en què Lotzo és abandonat i puja a la camioneta en qüestió per fer-la servir de transport. És gairebé inapreciable però és, sens dubte, la camioneta de Pixar.
D’aquí pocs mesos s’estrenarà Intensa-mente, l’últim llançament de Pixar. Em penso que, després d’aquesta llista de cameos, la camioneta reapareixerà indubtablement en qualsevol instant i en qualsevol lloc de la pel·lícula; segurament de manera imperceptible, tanmateix enginyosa.



Anna Fonalleras Font

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada