diumenge, 12 d’abril del 2015

DIA DE LA DONA

De princeses i pollastres


Hi havia una vegada una biblioteca que es deia «Octavi Viader i Margarit». Tots els nens i nenes que volien escoltar un conte hi anaven l'últim dissabte de cada mes, a les dotze del migdia.

Vet aquí que durant el mes de març, com que a Sant Feliu de Guíxols (que és la ciutat on hi ha la nostra biblioteca) hi celebraven un munt d'activitats relacionades amb el Dia Internacional de la Dona, L'Hora del Conte va aprofitar aquest esdeveniment per explicar un conte ben curiós a càrrec de Mercè Cando.
«De princeses i pollastres» és el nom del conte que la pallassa Dulcinea va començar a explicar. La història contenia uns personatges que creaven incertesa: de la seva maleta apareixia el pollastre de circ Manolito que no se sabia ben bé si era un pollastre o una gallina i que feia equilibris damunt la maleta; un toro Tori, cantant d'òpera i que podria ben bé ser una vaca...  D'aquesta manera s'anava introduint una sèrie d'aspectes relacionats amb els estereotips de gènere i de com les aparences poden ser enganyoses, tot adreçat a fer reflexionar als més petits. I així va ser com va arribar la història de la princesa Magdalena que volia ser mecànica de bicicletes de carrera i que tenia un amic que era un drac, anava vestida amb una granota de colors. Un dia el rei veí la va convidar a anar a una festa al seu castell, però a la princesa Magdalena  li va aparèixer un dubte: com em vestiré per anar a la festa? resposta dels infants : vestit llarg, i el color? va preguntar la pallassa :  el primer que responen: el rosa.

Poc a poc, la nostra princesa-pallassa, sota la atenta mirada dels nens i les nenes que omplien la biblioteca, va anar explicant les divertides aventures de la Magdalena. Cal destacar la gran participació dels més petits i dels seus familiars, produint-se un diàleg molt divertit entre tots, alhora que s'obria un debat natural sobre gènere.

Una biblioteca que s'havia vestit també per a l'ocasió i havia embolcallat les seves parets amb  l'exposició col·lectiva Jo Jugo, Tu jugues, Ella juga... Tothom juga! realitzada pels alumnes de les escoles del municipi i dedicada a la Dona i l'Esport. Fotografies de dones que potser no han volgut ser princeses i han dedicat tot el seu esforç, talent i energia a ser cada dia una mica millor en el seu camp: l'esport.
La Biblioteca Octavi Viader i Margarit, amb L'Hora del Conte, tancava els actes dedicats al Dia Internacional de la Dona de Sant Feliu de Guíxols.

De manera que... vet aquí un gos, vet aquí un gat, i aquest conte s'ha acabat.





 Laia Vázquez Berloso

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada