dimarts, 5 de maig del 2015

El Dalí escultor, ara al Castell de Púbol


Des del 24 de març, el Castell de Púbol —que cada any ofereix una exposició temporal sobre Dalí— permet descobrir una obra de l’artista figuerenc molt diferent de les altres. Es tracta de Bust de dona retrospectiu, una de les primeres escultures de Dalí. Aquesta és la primera vegada que la Fundació Gala-Dalí dedica un monogràfic al gènere escultòric.


L’exposició, que també consta de 16 fotografies d’altres artistes (com ara Man Ray, Brassaï, André Caillet, Carl Van Vechten o Eric Schaal) i d’una vitrina amb documentació variada, ha estat comissionada per Laura Bartolomé, coordinadora del Centre d'Estudis Dalinians. “A través de les fotografies anem veient com, des de l'any 33, va evolucionant aquesta escultura” va declarar Bartolomé. Cal tenir en compte que aquesta exposició suposa un pas important per a la Fundació, ja que s’ha avançat molt en la catalogació d’obres.

L'escultura "Bust de dona retrospectiu" de Dalí
La peça té com a base un bust fet de bronze que “era el maniquí de perruques que es posava als aparadors de perruqueries de París” va explicar la comissària. Del coll li pengen dues panotxes de blat de moro i la cinta de paper d’un zoòtrop. A la cara, d’ulls blaus i llavis pintats, hi passegen formigues; sobre el cap fan equilibris una llarga barra de pa i un tinter amb una miniatura de L’Àngelus de Millet i dues plomes estilogràfiques. 

El Bust és una obra representativa del surrealisme i va ser molt apreciada entre els artistes del moviment, entre ells André Breton. Tot i així, no és una peça exclusiva. Dalí la va refer diverses vegades, entre l’any 1976 i el 1979, i li va canviar el títol en varies ocasions. Bartolomé recorda que “un exemplar d'aquest bust també es troba al MoMa de NY”.

L’obra té un significat provocatiu, però l’exposició vol anar més enllà de la simbologia i tractar el procés creatiu. Per fer-ho, el comissariat divideix el relat en tres parts: “L’objecte abans de l’objecte”, on s’expliquen els orígens de l’escultura, “la vida d’una obra original única”, que il·lustra la metamorfosis de l’obra des del 1933 fins avui, i “l’edició original de l’objecte surrealista”, on es recorden les rèpliques que, durant els anys 70, Dalí va fer del Bust, i el procés d’integració de la peça al Teatre-Museu de Figueres.  

 L’exposició es podrà veure fins al 6 de gener de l’any vinent.



 Elena Duran Ferrero





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada