divendres, 22 de maig del 2015

"La reivindicació del garrotxinisme universal"



Portada del disc Textes textils, sants, botifarres i pernils del 1985

Després de l'ajornament del concert homenatge a Xucu-pà pel malaurat accident als Alps, ja hi ha una nova data. L'esdeveniment està programat pel proper 13 de juny i canviarà d'emplaçament: l'espectacle es farà a la Plaça de Braus i no a la Sala Torín. Aquest canvi permetrà vendre més entrades, ja que es van esgotar en un breu període de temps. Els responsables d'Elmini volen reivindicar aquesta banda que ha estat un veritable referent per a molts musics garrotxins i per tota una generació que va créixer amb la seva música, tot i que Carles Fontfreda, membre dels Xucu-pà, ironitza tot dient: els homenatges només es fan amb els morts o amb els vells, com que nosaltres de vells no ho som pas, devem estar morts. Onze anys després de l'últim concert de Xucu-pà a Puigpardines, amb motiu d'un acte contra el túnel de Bracons, la banda garrotxina de rock-bacó tornarà a pujar als escenaris.
       Xucu-pà va néixer a finals del 1982 fent versions de temes de finals dels 60 i principis dels 70, el que ells anomenaven rock de llei, però de seguida van començar amb les pròpies composicions amb un caràcter molt local. Cançons com E moda ser gras, Galió... van conceptualitzar un nou estil musical molt peculiar: el rock bacó. Ells mateixos es defineixen com una rara avis i diuen: fèiem cançons i tocàvem per passar-ho bé i si ,de passada, algú més es divertia encara millor. Carles Fontfreda, Ton Torner, Mon Vilanova, Jordi Subirats i Pam Vila eren els integrants d'aquesta banda que va omplir la transició entre la Nova Cançó i el rock català. Reivindicàvem el garrotxinisme universal recorda Torner. Els treballs discogràfics són: el Disc Mut Textos tèxtils, sants, butifarres i pernils, la casset Estem en cinta, i els Cd's Sardines Bordes i Només ho sel·la. La banda es va disoldre arran de la mort de Pam Vila i ara les cançons dels seus quatre treballs tornaran a sonar en un escenari de la mà d’un bon grapat de músics olotins que versionaran temes del grup. Un concert que vol ser, sobretot, una festa en la que també s'hi interpretaran un parell de temes composats expressament per l'ocasió.
A més del concert, també s'està preparant un documental sobre la banda. Com explica Josep Quintana, organitzador d'Elmini: el festival ha volgut organitzar aquest acte per començar a reivindicar un grup que pels músics d'Olot és un referent, tant per les cançons com pels directesProduccions Minnim sota la direcció de Marc Planagumà i Núria Pascal enregistraran el documental en el qual a més de fer un repàs per la trajectòria de Xucu-pà, es farà un seguiment dels preparatius del proper concert, amb gravacions dels assajos de tots els participants. També inclourà imatges de l’espectacle; material aportat pels mateixos integrants del conjunt i diverses entrevistes. Aquest documental culminarà amb el concert homenatge a la immortal banda garrotxina el dia 13 de juny.

A més a més, el proper diumenge 24 de maig es farà al Parc Nou el I Pícnic musical que es va haver de suspendre a causa del mal temps.



                                                        Teresa Palomeras Bosch



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada