dijous, 18 de juny del 2015

20 anys d’Escoltisme

Que una entitat faci anys sempre va associat a un èxit, però si a més any rere any és més gran, s’associa a un mèrit. És el cas de l’Agrupament Escolta Rocafort del petit poble vallesà de Cardedeu, qui celebrant els 20 anys des de la seva inauguració, presentà un interessant repàs històric de l’evolució de l’entitat i altres dades interessants que donen a la reflexió. El passat 10 de Maig de 2015, el president de l’entitat i l’alcaldessa del poble davant la presència de més de dues-centes persones rendiren homenatge a l’entitat, que malgrat haver-se instal·lat a Cardedeu l’any 1995, ja feia 15 anys a Barcelona, concretament al carrer que posa nom a l’entitat.

Així doncs, amb 20 anys d’història al poble i 35 anys, els estatuts i les formes de fer i pensar es basen en uns ideals ferms que han perdurat. Si més no, l’escoltisme, els Boyscouts com es coneix popularment té un origen militar, de creixement personal i sobretot representatiu. Com el president Marc Blanché explicava, una bandera pot ser un drap qualsevol si li manca iconografia i valor representatiu.  Amb una ideologia que comparteixen tots els escoltes del món, que orgullosament diu “hi ha més escoltes al món que soldats” basada en la defensa de la declaració dels drets humans i que considera una germanor global dels humans, podria suposar irònic el fet d’establir fronteres amb banderes diferents. Però com l’alcaldessa Calamanda Vila explicà; “el coneixement, l’estima i la cura que tens pel teu entorn t’ensenya a estimar-lo”, fent referència al sentiment d’identitat que l’escoltisme representa en molts casos.

Desprès d’actes i reculls de fotografies de diferents èpoques viscudes per l’entitat, es reprengué la paraula de mans d’un dels pocs membres que van traslladar l’entitat al poble i l’han viscut en la seva plenitud. El membre honorífic, Josep Manuel Roldán, explica que allà va ser on va conèixer Catalunya i més tradició va heretat. Fet que, com a fill d’andalusos el va ajudar a sentir-se part íntegra de la nova societat catalana, identificant-se a hom mateix com a català.


En la clausura de l’esdeveniment es va recordar que l’èxit per a seguir, com deia el propi Marc Blanché “consisteix en fer una mica nostra el que és de tots i cuidar-lo” tant en l’agrupament com en el món que ens toca viure. I no és d’estranyar que tothom que hagi passat per un agrupament escolta hi atribueixi gran part del seu creixement personal a aquestes entitats, doncs sempre es mira de fomentar la convivència, la llibertat d’expressió i el respecte mutu en tot moment.




-Eugeni Muñoz Martos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada