dimarts, 16 de juny del 2015

Manuel de Cabanyes




Nascut a Vilanova i la Geltrú, Manuel de Cabanyes fou considerat una de les primeres figures del romanticisme Espanyol.

Va néixer en una família benestant a l’any 1808, a l’actualment coneguda com la Casa del Poeta Cabanyes. Va estudiar al Col·legi dels Escolapis de la ciutat i es va dirigir cap a la carrera de Dret a la Universitat de Cervera, passant també per les universitats de València, Osca i Saragossa.

Va escriure l’oda A Doña María Josefa Amalia, reyna de España, en motiu de la visita dels reis a Cevera, i es va incloure en el llibre commemoratiu de la visita reial. Les seves poesies es van publicar en un únic llibre titulat Preludios de mi lira (1833), sense el seu nom. El 1832 va publicar una edició anònima en miniatura de la traducció al castellà de Las noches de Torcuato Tasso, de Giuseppe Compagnoni, feta en col·laboració amb el seu amic Joaquim Roca Cornet.

Cabanyes mostra influències d’Ugo Foscolo, als seus poemes A un amic en els seus dies i la independència de la poesia. Es va permetre llibertats mètriques com l’abundància d’esdrúixoles i versos nous que apareixen, per exemple, a La misa nova.

Va ser considerat ‘’El poeta sense llengua’’ perquè es va veure obligat a escriure en castellà, la llengua de la cultura d’aleshores. A L’advertència preliminar de Preludios es queixa de les dificultats que un català ha de vèncer per escriure en castellà, i expressa admiració per Lord Byron. La seva mort prematura, als 25 anys, va impedir el desenvolupament de la seva obra poètica, inspirada en els clàssics.

Els vilanovins han contribuït a deixar un patrimoni literari que caracteritzi a Manuel de Cabanyes com l’il·lustre poeta que va ser, per aquest motiu, es va conservar la casa de Cabanyes a Vilanova i la Geltrú, adquirida per la família Cabanyes a l’any 1970.  La casa acull un espai cultural obert a tothom per donar a conèixer el romanticisme i la família Cabanyes. Per altra banda, la biblioteca principal de Vilanova i la Geltrú el recorda amb una estàtua a l’entrada, com també gràcies a l’IES Manuel de Cabanyes.


Ariadna Capella Ribera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada