dimecres, 24 de juny del 2015

IV Festival Internacional de música a capella: Tutti Veus

 
Que Girona està de moda ho diuen les diverses publicacions que aquest any 2015 l'han escollit com a ciutat que es convida a descobrir-la.
Girona, Temps de Flors, és el gran esdeveniment de la ciutat; els carrers s'omplen d'una enorme multiculturalitat, guiats tots per un mapa de flors que envaeixen els carrers i els patis de la ciutat. Però les demostracions culturals són contínues en el calendari de la ciutat. I no és casualitat que sigui al maig, quan floreixen la majoria de plantes, que a Girona se celebri el que ara és un gran festival internacional, que atrau gent de tot arreu.

A la plaça Independència, a l'Auditori de Girona i la Casa de Cultura, del 9 al 17 de maig, es celebra la quarta edició del festival internacional Girona a capella, coincidint amb l'exposició Girona Temps de Flors.

Girona a cappella s’ha convertit en un festival de referència en el Sud d’Europa en el seu gènere. Aquest festival té com a singularitat que els cantants actuen sense instruments, expressant-se només amb la veu. Aquest Festival és l’únic del gènere a l’Estat Espanyol.

En aquesta quarta edició, el Festival aposta per concerts de formacions de primer nivell com els alemanys SLIXS que, també oferiran un taller de veu i percussió corporal. També hi seran els francesos Opus Jam i els catalans The Hanfris Quartet, una de les millors formacions europees del gènere Barbershop. Tornen a Girona després de l’èxit de l’any passat. També cal destacar l’espectacle dels In Crescendo que, a partir del seu èxit televisiu a Oh happy day, passegen arreu el seu divers repertori. Podrem gaudir també de les virtuoses veus dels Seiottavi, The Gourmets Vocal Quartet, The Anchovettes, Cor de la UdG, Cor Jove del Conservatori Isaac Albéniz, B Vocal, Gospelians de Girona i Cor Gospel Girona.
Aquest any acudeixen formacions procedents d’Alemanya, Itàlia o França.
Es tracta d’una proposta cultural de primer ordre que, també serveix com a aparador per a nous talents del gènere i per a formacions gironines.

Una d’aquestes formacions és Tutti Veus. Van presentar Taverna de cançons, un recull de cançons catalanes amb identitat i missatge.
Són un grup format per 34 cantants, la directora i el pianista. Són de Cassà de la Selva. Aquest any han actuat i l’any passat també ho van fer. Es tracta d’un grup molt alegre, dinàmic i divertit. S’acompanyen amb un tambor de mà i animen constantment al públic per a què els acompanyin amb palmades. Es guien per tocs de peu, palmades. Fan cors entre ells. Tenen una vestimenta molt curiosa, de tipus tradicional. L’ambientació i l’attrezzo ens remeten directament al món de la cançó de la taverna tradicional. Interpreten algunes cançons molt conegudes pel gran públic: Corren del grup Gossos, L’estaca de Lluís Llach.
Mentre canten creen una mena d’escenografia escenificant un bar. Fan veure que juguen a cartes mentre canten els solos. Canten Posa’m un got de vi i et cantaré una cançó i Lola la tavernera de Port Bo & Nina.
Creen un espectacle molt fresc i engrescador. Van finalitzar la seva actuació a la Plaça de la Independència amb la cançó La flama, Obrint Pas i Que tinguem sort de Lluís Llach.

Girona a cappella ha esdevingut un Festival imprescindible pels amants de la bona música i per les formacions del gènere que, ja tenen a Girona parada obligatòria. Amb l'organització de l'Ajuntament de Girona, i DDM visual, i moltes altres entitats que col·laboren i el patrocinen, aquest festival ha fet que Girona se situï com a ciutat referent pel què fa a ciutats organitzadores d’esdeveniments culturals importants. Com a xifra a tenir en compte: L’any passat, més de 10.000 persones van poder gaudir de les diverses actuacions del Girona A Cappella Festival.


                                                                                      Piqueras Mendieta, Laia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada