dimarts, 9 de juny del 2015

Els Goonies


The Goonies

PARLEM DE CINEMA

Recordo que quan era petit –encara em considero- jugava tot el dia sense parar ni un instant; ni tan sols a l’hora de dinar. El meu món girava al voltant d’una sèrie d’experiències (aventures), i cada dia que passava fora de casa era diferent. Durant aquells breus –però intensos- anys, el meu cap només tenia una raó de viure, una il·lusió inalterable… Aquesta vegada, el cinefòrum Parlem de Cinema, organitzat pel Museu del Cinema, projecta a la pantalla Els Goonies (1985), de Richard Donner. Gràcies a aquest clàssic he pogut reviure aquella sensació. Uns records agredolços: nostàlgia i, alhora, felicitat. Aquest film té la virtut d’evocar la innocència que tenim quan som petits. 


La història es situa l’any 1985, a Astoria, Oregon. Després de la fuga de la família de criminals Fratelli, un grup d’amics –Bagou, Choco, Data i Mickey- decideixen buscar el tresor d’un mapa, que pertanyia a Willy el Borni, amb l’objectiu de salvar el seu barri de les mans del promotor immobiliari Elgin Perkings, qui volia transformar-lo en un camp de golf. Amb l’ajuda del mapa, segueixen un seguit de fites que els condueix a un restaurant aparentment abandonat. El seu germà Bran, escèptic de l’existència del tresor, juntament amb Andy i Stephanie, que en un principi no volien entrar-hi, acaben accedint per trobar-los. Poc després d’investigar l’edifici, descobriexen que l’immoble amaga uns passadissos subterranis i s’hi endinsen. Durant el trajecte, es donen compte que els Fratelli els hi han seguit la pista. Una vegada arriben al final del recorregut, poden contemplar que la fortuna de l’antic pirata és una realitat. Mentre són a bord del vaixell del pirata Willy, la banda italiana intenta apropiar-se de les riqueses per la força. Tanmateix, Chunk i Sloth, que havien quedat retingut per la família Fratelli, acudeixen per rescatar-los. Finalment, Els Goonies i Sloth abandonen la cambra on es troben. Un cop surten a fora, les seves famílies els estan esperant amb la policia. Per concloure l’aventura, Mikey recorda que la bossa –on guardava les bales- és plena de joies i salven el “Boon”, i capturen els germans Fratelli.

Per acabar, m’agradaria comentar un aspecte que m’ha cridat l’atenció: el títol. Per saber-ne el significat, abans de tot, cal tenir en compte la paraula “boonies”, que es refereix a la civilització; normalment a una àrea amb arbres. Als Estats Units la paraula acull un significat similar i s’utilitza per dir que es viu als afores. El film transforma aquesta paraula en “goonies”, de “goon”, que significa babau. Per tant, es podria que “The Goonies” és una mescla  d’aquests dos termes.


Sergio Aguilar Cantos



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada