dimarts, 16 de juny del 2015

Pere Coromines; una figura clau per la cultura catalana en tots els àmbits.

Pere Coromines; una figura clau per la cultura catalana en tots els àmbits.
Nascut a Barcelona l’any 1870, Pere Coromines fou una figura important  en la Catalunya del seu moment per diversos camps; fou un escriptor, polític, advocat, economista, periodista i intel·lectual català; així doncs un home de cultura i molt compromès amb l’obra cultural i institucional del catalanisme. Pere Coromines va convertir-se en una peça molt important en l’àmbit social, polític i cultural de la Catalunya de finals del segle XIX i principis del XX, ja que va ser un dels membres més històrics de Esquerra Republicana de Catalunya.
Aquest il·lustre dirigent del republicanisme a casa nostra a començaments del segle XX formarà part d’aquell conjunt d’homes que van entendre l’acció política com una pràctica presidida per ideals. I tot això sense oblidar que des de diversos àmbits Pere Coromines va contribuir a la modernització i democratització social, cultural, econòmica i política del seu país. Per tant, al llarg de la seva joventut va tenir molt de contacte amb grups catalanistes, republicans, modernistes, molt a veure amb que l’intel·lectual formava part de la redacció de la revista l’Avenç des de que es va llicenciar en dret el 1894. El fet de tenir contactes amb grups anarquistes, com el Foc Nou (juntament amb Jaume Brossa i Alexandre Cortada), va fer-lo suspecte a les autoritats. Per això va ser detingut i processat en els fets del carrer de Canvis Nous al 1896 i va ser condemnat a 8 anys de presó. Desprès d’estar exiliat a França va anar a doctorar-se en dret i a estudiar economia a la Universitat de Madrid. Quan va tornar a Barcelona el 1903 per a ocupar el càrrec del Negociat d'Ingressos i Despeses a l’Ajuntament de Barcelona, i alhora, fou membre fundador de l'Institut d'Estudis Catalans el 18 de juny de 1907.
Va ser el 1916 que es dedicà a exercir d'advocat i a fer conferències a Madrid; i durant la dictadura de Primo de Rivera es va dedicar a la literatura col·laborant a diverses publicacions. En acabar la guerra es va exiliar a Buenos Aires amb tota la seva família, on va morir d'una malaltia al cap de poc d'establir-s'hi.
A l’abril de 1997 el seu propi fill, Joan Coromines va crear la Fundació Pere Coromines d’Estudis Filosòfics, Històrics, Literaris i d’Investigació, que va ubicar la seu d’aquesta entitat a la casa pairal de la família, a Sant Pol de Mar, on havien passat cada estiu fins l’època de la Guerra Civil. En aquesta fundació s’hi dipositen dels materials que el lingüista  Joan Coromines va deixar recollits.


Laura Cortada Matas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada