dissabte, 13 de juny del 2015

Carles Fages de Climent

Sempre té un punt d’emoció buscar entre la vida i l’obra d’un autor i sorprendre’t descobrint tot allò que amaguen les seves paraules. Si més no, aquesta ha sigut la meva sensació al investigar entre els escrits d’un gran escriptor com ha sigut Carles Fages de Climent, i experimentar quines eren les coses o les vivències que inspiraven al autor a escriure totes aquelles obres amb tant de renom.  L’autor va presumir durant tota la seva vida i al llarg de tota la seva obra de la devoció per aquells elements històrics i arquitectònics que mostren les grandeses de l’edat mitjana catalana i sobretot empordanesa i emporitana. Per aquest motiu les obres s’inspiren en llocs viscuts per l’autor, la seva estimada Figueres i d’altres que li suggerien un sentiment de proximitat a les seves arrels.

Aquest fort lligam que mantenia Fages amb la ciutat figuerenca es troba reflectit en la seva obra. És per això que el nom de Fages de Climent i també el títol de dues de les seves obres, "La dama d’Aragó" i "Tamarius i Roses", van ser posats a tres carrers de Figueres.

Carles Fages de Climent també havia confessat obertament la seva admiració per la ciutat de Girona, que apareix diverses vegades en la seva obra. Quan es complien deu anys de la mort del poeta empordanès, l'Ajuntament de Girona li va voler retre un homenatge amb una escultura en forma d’estela, que consta d’unes rajoles que reprodueixen el sonet de Fages de Climent “Xipressos”.  

L’autor va passar llarg temps de la seva vida a Castelló d’Empúries. En la seva obra literària, hi trobem de manera reiterada el retrat de personatges, llocs i anècdotes locals, que Fages coneixia bé. És per això que el paisatge a l’entorn de Castelló d’Empúries es fa present en bona part de les seves obres. En altres obres de l’autor com "Climent" es recrea l’ambient de la vila i de la senyoria rural de l’època dels avantpassats vuitcentistes de Fages a Castelló d’Empúries. Diu l’escriptor que és un “espectacle entre bastidors de les intimitats i passions que produí el fregadís d’unes vides massa pròximes”, un llibre que retrata la vida de “gegants, monstres humans, anomenats grans homes”.

Els seus estudis universitaris el duen a Barcelona, on coneix els intel·lectuals noucentistes i estableix una gran amistat amb Eugeni d’Ors, de qui serà un fidel seguidor. Aquesta influència impregna la seva obra que, determinada per la geografia física i humana de l’Empordà, utilitza des de les fonts clàssiques a les tradicionals. Ningú com ell ha estat capaç d’utilitzar ambdós registres amb igual mestratge i així podem trobar entre els seus escrits des del cultisme refinat fins al terme més popular. 

Quaranta anys després de la mort de Carles Fages de Climent es continua considerant el poeta més important que ha tingut la població de Figueres. Per aquest motiu el record de l’autor segueix immutable en l’esperit de la ciutat, mostrant en molts racons petites petjades del escriptor.  




Clàudia Hurtado Nolla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada