dijous, 18 de juny del 2015

Campanyes solidàries: L’auge del voluntariat

En època de crisi els més afectats solen ser els de sempre; els més desafavorits. Quan les feines remunerades escassegen els voluntariats són una opció per a poder ampliar currículum o si més no, aprofitar el temps mort en ajudar a qui més ho necessiti. Per aquest motiu des de l’any 1989 es va crear la campanya solidària de Mà Oberta a la vil·la de Cardedeu, que aprofita els beneficis de la venta de deixalles per a fer donacions a les obres benèfiques del propi poble com Càrites.

Les xifres de les tones i tones de deixalles que es produeixen cada nadal a les llars d’arreu de Catalunya és veritablement esfereïdora. Només en aquesta època es produeix més del 25% del total que produïm al llarg de tot l’any. Així doncs, hi ha empreses privades que ofereixen uns quants cèntims per kilogram de deixalla separada i llesta pel seu posterior reciclatge. D’aquests cèntims s’han aconseguit obtenir xifres de més de tres zeros per tones de deixalles en paper, cartró i vidre.

La tasca és ben senzilla; a principi de nadal s’anuncia en punts estratègics de la zona on es passarà a recollir la deixalla i quins dies es realitzarà. D’aquesta manera, la gent pren consciencia i emmagatzema ampolles i cartrons durant el nadal. Els dies de la recollida passen casa per casa voluntaris a recollir les deixalles de cada llar per posteriorment ajuntar-ho i enviar-ho a les empreses, qui abonen els diners a una compta des de la qual es faran les donacions pertinents. Aquest petit acte de voluntariat de vegades anima a gent del poble a col·laborar i de vegades fan donacions per a la causa sense cap més motiu que la bona fe. En els darrers anys aquestes donacions han arribat a suposar el 15% del total obtingut.


Així doncs, en més de 25 anys de campanya puntual i sense cap ànim de lucre es pot observar una major conscienciació per part dels habitants de la Vil·la, que ja han convertit Mà Oberta en part de la tradició nadalenca de Cardedeu.



-Eugeni Muñoz Martos

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada