dissabte, 20 de juny del 2015

SALVADOR ESPRIU


Salvador Espriu i Castelló (1913-1985), un dels escriptors catalans amb més entitat de la segona meitat del segle XX, ens ha llegat una obra perfectament estructurada i alhora laberíntica. Espriu va saber conjugar sàviament el lirisme, la sàtira, el compromís social, l’herència cultural, etc. El fil conductor: una particular mirada de la seva petita pàtria, Sinera.

Una bona eina per entrar en les obres de Salvador Espriu i posar-les en relació amb els llocs on succeeixen és el Mapa Literari Català d’Espais Escrits, que busca internacionalitzar els autors catalans clàssics situant les seves obres i experiències arreu del món mitjançant una xarxa virtual.

Amb aquesta eina tan útil els apassionats a la literatura poden recórrer els punts més emblemàtics de la seva obra i també els llocs més significatius per a l’autor. Sinera, Arenys de Mar, on va viure Salvador Espriu una estreta relació, esdevé l’epicentre dels punts de l’itinerari que es veu reflectit al Mapa Literari. També hi podem apreciar altres llocs que van marcar la seva vida i en els quals es va inspirar. Per exemple: el 1923 el pare de Salvador Espriu va comprar una casa modernista a Viladrau, que va servir a l’escriptor com a font d’inspiració, d’on en va sorgir Laia, molt contes d’Aspectes i altres obres. O Santa Coloma, que és el lloc natal del poeta i del qual també  apareixen nombroses referències a les seves obres. La casa de naixement i El Parc de Sant Salvador són alguns dels espais més reconeguts de la vida d’Espriu.

Un passeig per Sinera és una proposta de ruta literària que ofereix la possibilitat de descobrir els indrets de la vila d’Arenys de Mar que van inspirar el mite de Sinera, clau ineludible per a la interpretació de l’obra espriuana. Un passeig literari que comença a l’Ajuntament tot pujant per la Riera d’Arenys i acaba al lloc més emblemàtic de la seva obra: cementiri, on està enterrat el poeta. Des d’aquesta perspectiva la seva obra gira al voltant de l’experiència de la mort perquè no pot abocar-se a la vida; la seva experiència és profundament mental i envescada en el territori de l’especulació íntima, solitària, masturbatòria.

Fins i tot alguns mitjans de comunicació, com per exemple Vilaweb, han fet ressò d’aquests itineraris i el Mapa Literari ha esdevingut una bona plataforma per potenciar aquestes ciutats i promocionar el seu turisme cultural.

Tal com deia Salvador Espriu: “els qui no som savis ignorem què ha estat i què és aquest nostre país, on comença i on s’acaba”. Així doncs, Espais Escrits sembla que ha trobat la solució: i ens ofereix la possibilitat de ser una mica més savis i de conèixer la literatura que ha escrit la història del nostre país.
 
 
Carles Callís Pascual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada